Перспектив для поліпшення економічної ситуації в Україні поки не видно. Таку думку Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи дані Держстату про те, що експорт в Україні знизився щодо вересня минулого року на 15,3%, а імпорт - на 38%.

«Ця статистика, на жаль, невтішна й свідчить про кризу в країні. У нас не працюють експортноорієнтовані підприємства південного сходу. А якщо вони і працюють, то експорту немає. Зараз уся країна страждає, що ці підприємства зупинилися, частково зруйновані, частково - не контролюються українською владою», - пояснив він.

Плотніков зазначив, що сподіватися на поліпшення ситуації поки не доводиться. «Зараз уже ніхто не планує зростання на 2015 рік, хоча ще влітку це було. Зараз передбачається, що в 2015 році буде падіння економіки, промисловості. Може бути, темпи будуть нижчі, ніж зараз, але все-таки буде падіння», - пояснив економіст.

«Ситуація вирівняється, коли все заспокоїться на південному сході, запрацюють підприємства. Зараз перспектив для поліпшення я не бачу», - підсумував Плотніков.

Нагадаємо, за даними Держстату, у вересні сальдо зовнішньої торгівлі товарами було від'ємним - мінус 0,337 млрд доларів. Тоді як попередні чотири місяці воно було позитивним і коливалося в межах 0,308-0,332 млрд доларів. Експорт в Україні знизився до вересня минулого року на 15,3%, імпорт - на 38%.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33