Україна поточного року недоотримала два транші від Міжнародного валютного фонду. Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«США в особі МВФ ошукали Україну. Я так кажу, тому що, згідно з укладеним Меморандумом, Фонд обіцяв цього року надати нашій країні 7,4 млрд дол. Але дали нам тільки 4 млрд. Повинні були дати 4 транші, а дали тільки 2. Тепер заявляють, що поточного року більше траншей Україна не отримає», - сказав Охріменко.

На його думку, МВФ боїться давати гроші Україні.

«Фонд добре усвідомлює економічну ситуацію в нашій країні, тому боїться, що Україна не поверне гроші. І МВФ можна зрозуміти: чи є сенс давати транш, якщо немає впевненості, що кредит повернуть? У свою чергу, РФ, коли обіцяла дати кредит, політичні та економічні вимоги публічно не висувала, на відміну МВФ. Зростання тарифів ЖКГ і заморожування пенсій, урізання зарплат бюджетників - це все ініціативи МВФ. Тому гроші Фонду вийшли для України дуже дорогими. Вони нав'язують нам своє економічне бачення ситуації, що б'є по економіці України», - зазначив він.

«Сумна ситуація вийшла і з Китаєм. З цією країною зараз треба дружити. Китай - це величезний ринок. Крім того, було заявлено про інвестиції в розмірі 25 млрд доларів, а це для них невелика сума. Китай планував будувати підприємства, порт, окружну дорогу навколо Києва, реконструювати теплостанції. Сьогодні гасла енергозбереження - це порожні слова. Щоб здобути енергетичну незалежність від РФ, потрібно вкласти десятки мільярдів доларів у реконструкцію та створення альтернативних видів енергії. Без Китаю ми це зробити не зможемо. Проблема виникла в тому, що чинна влада образила Китай. Вона вирішила, що договори, укладені попередньою владою, недійсні. А Китай дуже засмутило те, що не відбулося наступності укладених угод. Вони не розуміють, як можна змішувати політику з бізнесом», - додав економіст.

Нагадаємо, що на початку цього року РФ обіцяла видати Україні кредит у розмірі 15 млрд дол. Також були домовленості з Китаєм про інвестиції в розмірі 25 млрд дол.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60