На сьогоднішній день 90-95% українських підприємств-виробників м'яса не готові до повноцінної роботи з ЄС. Про це заявив директор департаменту правової та законопроектної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Чудовський в ході круглого столу в ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, перш за все, справа в технологіях вирощування худоби. Серед основних порушень - антисанітарні умови, неякісні корми і неналежне зберігання продукції. «Тобто ті стандарти, які ЄС вже створював протягом свого існування, ті, які вироблені і ті, які фактично сертифіковані, ті стандарти, які вже діють», - зазначив він.

Що стосується молочної галузі, 66% підприємств на сьогодні не відповідають стандартам ЄС. Перш за все, в молочних продуктах знаходять антибіотики та пальмову олія.

Заступник директора департаменту тваринництва Мінагрополітики Олена Ольшанова сказала, що рослинна галузь більше готова до того, щоб конкурувати на ринку ЄС. Але в галузі тваринництва існує проблема з сировиною. «Якщо говорити про молоко та м'ясо, Європа не розуміє, яким чином може вироблятися молоко або готова продукція в подвірних господарствах. На сьогоднішній момент для України це дуже велика проблема. Тому що з 11 млн тонн молока, які ми виробляємо в цілому, 8 млн тонн, це 78%, виробляються саме господарствами населення. Наша переробна галузь перебуває в заручниках ситуації, тому що з цих 8 млн тонн на переробку надходить лише 45%, тобто більша частина цього молока споживається на неорганізованому ринку, тобто не проходить етап переробки. Для Європи це неприпустимо», - зазначила вона.

За словами Чудовського, при українському менталітеті ведення внутрішнього бізнесу необхідні як фінансові, так і ментальні вкладення. «Повністю доведеться законодавчо розбудовувати ринок. Ініціатива не може перебудовуватися зверху. Тут велика роль лежить на громадськості, інститутах просвіти, тлумачення законів, чим нам вигідна інтеграція, як нам рухатися швидше, що ми повинні зробити і де знайти кошти. Тим більше кошти фактично Євросоюз готовий надати для формування того, що ми повинні зробити», - додав він.

«Ці питання в динаміці, і бізнесмени, які бачать перспективу, максимально вживають заходи для того, щоб підійти до європейських стандартів», - підкреслив Чудовський.

Ольшанова сказала, що через рік на український ринок почнуть заходити європейські товари, і на сьогодні найбільш вразлива перед європейськими товарами галузь в Україні - молочна, а також галузь м'ясного господарства, зокрема, свинарство. При цьому рослинна галузь захищена. «На сьогоднішній день експортовано 16 млн зерна та зернових культур з України. Тут немає жорсткої конкуренції», - підкреслила вона.

Ольшанова також прокоментувала результати роботи Європейської інспекції, яка у вересні перевіряла українські молочні підприємства. За попередніми домовленостями, позитивний результат цієї роботи. Це не означає привласнення єврономера і автоматичні поставки української продукції в Європу, підкреслила заступник директора департаменту тваринництва. Але це дає українським товаровиробникам можливість виходити на східні азіатські ринки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133