Експортні зовнішньоекономічні контракти з підприємствами південного сходу ніхто не укладає через конфлікт на Донбасі (в тому числі і через ризик його поширення вглиб країни). Таку думку висловив екс-перший віце-прем'єр Сергій Арбузов у своїй колонці на «Форбс».

На його думку, наступного року також різко впадуть поставки українських товарів у Росію (до початку протистояння - близько 30% всього експорту), як з причини економічних розбіжностей і відсутності нових контрактів, так і з причини девальвації рубля, що знижує привабливість імпорту товарів з України.

«Різка зміна політичної та економічної орієнтації країни внесла свою лепту на експорт: його колосальне падіння в Росію (та інші країни Митного союзу) апріорі не могло бути компенсовано зростанням експорту в країни Євросоюзу. Причому, свідомо відмовляючись від вигідної співпраці з Росією, влада завдала удару саме по тих галузях української економіки, які завжди давали важливу частку експортної виручки - металургія, хімія, машинобудування, зрозуміло, що в Європі наші верстати не купують», - пише Арбузов.

Екс-перший віце-прем'єр зазначає, що логічним наслідком різкого зниження обсягу експорту товарів і послуг з України стало значне зменшення припливу іноземної валюти в країну. У цьому ж зв'язку слід звернути увагу і на падіння обсягів грошових переказів від українців, що працюють за кордоном, і, насамперед, з Росії.

Так, обсяги грошових переказів з РФ в Україну за підсумками першого півріччя, за даними Нацбанку, склали близько 1,1 млрд. дол. або понад 36% всіх надходжень від заробітчан. І це тільки офіційні перекази, які потрібно помножити, як мінімум, втричі, враховуючи прозорість кордонів між нашими країнами.

«На цьому тлі про прямі іноземні інвестиції в Україну зараз взагалі мало хто говорить. Адже ситуація з припливом капіталу в країну - катастрофічна», - підкреслює Арбузов.

Станом на 1 жовтня 2014 року прямі іноземні інвестиції у вигляді акціонерного капіталу в Україні склали $48,52 млрд. Аналогічний показник у січні поточного року - $56,9 млрд. Відтік капіталу зарубіжних інвесторів за цей період склав понад 10,3 млрд. дол., а вкладено в економіку за цей же час було трохи більше 1,9 млрд. дол., тобто за даними Держкомстату українська економіка втратила приблизно сьому частину (!) інвестиційних ресурсів, що залучаються з-за кордону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66