Вітчизняні квіткарі спостерігають різке зменшення попиту на свою продукцію, через що деякі магазини змушені закриватися. Про це сказала президент Спілки українських квіткарів Ірина Слободянюк, пише газета «Вести».

За її словами, на початку року попит на квіти через революційнї події в країні впав до мінімуму, на сьогоднішній день люди стали трохи активніші, але у порівнянні з минулим роком охочих придбати квіти в рази менше.

«Через те що квіти все-таки не є товаром першої необхідності, через зниження купівельної спроможності ринок практично стоїть. Завозять в рази менше, продають теж», - зазначила Слободянюк.

Вона зазначила, що ті, хто все-таки витрачається, намагаються це робити по мінімуму: середній чек квіткових магазинів з початку року скоротився з 200 до 150-170 грн, незважаючи на подорожчання букетів.

«Імпортний товар виріс в ціні приблизно на 30-40%, а наш на 10-15%», - сказала директор компанії «Євробукет» Тетяна Тарасенко.

Так, ціни на троянди, наприклад, зараз досягають 35 грн, тоді як у минулому році коштували в середньому близько 25 грн. Хризантеми - 30 грн за гілочку (раніше 20-25), тюльпани - 20-25 грн (раніше 15-18).

Разом з тим, щоб якось залучити клієнтів, магазини роблять знижки і пропонують бонуси.

«Іноді знижки досягають 30-40%, а, наприклад, при купівлі певного букета, м'яка іграшка або коробка цукерок йде в подарунок», - повідомили в одній київській компанії з продажу квітів.

Газета пише, що кардинального поліпшення ситуації продавці найближчим часом не чекають, на Новий рік зазвичай великого підвищення попиту не спостерігається.

«Замовлень, звичайно, буває трохи більше. Компанії вітають своїх партерів, влаштовують корпоративи. Але масових замовлень в цей час ми не спостерігаємо», - каже Тарасенко.

Передбачається, що ринок почне потроху оживати не раніше наступного року завдяки сплескам попиту на 14 лютого і 8 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом