Підписана коаліційна угода гірша від першого оприлюдненого варіанта. Про це в ході круглого столу на тему «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення економіки країни?» сказав економіст Борис Кушнірук.

«Другий проект коаліційної угоди, який і був затверджений нещодавно, гірший від першого. Я аналізував обидва проекти. Команда Порошенка наполягала на чіткій програмі, а команда Яценюка була проти. І вони вирішили піти шляхом: якщо не можеш зупинити процес - очоль його. Вони закидали програму купою економічних показників, що не мають сенсу. Багато води, а принципові речі зникли», - сказав Кушнірук.

За його словами, у першому проекті було задекларовано скорочення державних витрат на 25%, а в другому проекті це бажання зникло.

«У першому проекті був пункт про приватизацію. Говорилося, що кількість держпідприємств потрібно скоротити до 500. Але треба визначити сфери, звідки держава має піти з ринку, де вона неефективна. Повинен бути визначений мінімум, звідки держава не може піти. В результаті це положення у другому проекті взагалі викинули», - навів він приклад.

Кушнірук зазначив, що у другому варіанті угоди немає пунктів про непопулярні реформи у сфері ЖКГ.

«Немає ні слова про соціальний блок. У нас це жахливий «совок», система, яка абсолютно не працює. Потрібна реформа по всьому блоку, починаючи від банального, - ніхто не знає, скільки у нас пільговиків. Насправді цифру не знає ніхто. Ми даємо гроші, а кому - не знаємо. Немає ні реформи соціального страхування, ні соціального забезпечення. А без реформи цього сектору немає сенсу ні про що говорити», - вважає економіст.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42