Місія зонда Philae на кометі опинилася на межі зриву. За добу, що пройшла з моменту історичної висадки зонду Philae на поверхню комети 67P/Чурюмова-Герасименка, вченим стало відомо про безліч проблем, що ставлять всю місію під удар.

Так, зонд Philae двічі відштовхнувся від поверхні, перш ніж сісти в точці, далекій від обраної вченими для посадки «Агіліки».

Також йому не вдалося прикріпитися гарпунами до комети. Більш того, тільки дві з трьох опор зонда спираються в породу, третя висить в просторі (тобто зонд нахилився на кілька градусів), пише Lenta.ru.

Крім того, зонд знаходиться в тіні величезної скелі, тому сонячне світло потрапляє на його батареї всього 90 хвилин протягом кожних 12 годин. Якщо співробітникам Європейського космічного агентства не вдасться зрушити Philae до більш освітленої зони, його батареї розрядяться вже через дві доби.

Вісім з десяти інструментів Philae посилають на Землю дані, і науковці прагнуть витиснути з них максимум корисного.

Зараз в ЄКА розглядають можливості пересунути Philae у більш вдалий район. Чотири інструменти зонда здатні рухати апарат - і для кращого освітлення буде достатньо зсуву в кілька градусів. Сенсор для дослідження поверхні MUPUS обладнаний невеликим молотком: якщо змусити його рухатися вгору-вниз, зонду можна буде надати необхідне прискорення. Також імпровізовану «милицю» можна спробувати спорудити з гарпуна і бура. Фахівці ЄКА проводять постійні наради, де визначається програма майбутніх дій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30
Теги