Скасування податкових пільг ускладнює роботу бізнесу. Таку думку висловив ForUm'у політичний експерт Юрій Кочевенко, коментуючи пропозицію Мінекономрозвитку щодо скасування пільг у сфері енергозбереження.

«Будь-яке збільшення податкового або іншого тягаря на бізнес в сучасних умовах призводить до негативних наслідків. Навіть якщо держава на короткому відрізку отримає якісь додаткові кошти, яких вона потребує, то в перспективі це призведе до збитків, тому що бізнес у результаті просто починає згортатися», - зазначив Кочевенко.

За словами експерта, нинішній уряд діє без урахування довгострокової перспективи.

«Непорушна істина у благотворності зниження податків. Люди здатні самі для себе заробити, і якщо держава не може їм у цьому посприяти, то нехай хоча б не заважає. У нас поки це не виходить. Незважаючи на ліберальну риторику нашої нової влади, в цілому концепція та ж - закручування податкових «гайок», збільшення там і там. Мислення не стратегічне, а дрібнотактичне: тут скасуємо, там підріжемо, і щось  бюджет миттєво надійде. А що в перспективі вийде через три, п'ять, десять років - чи не замислюються, або просто не ставлять собі таке завдання. «Після нас - хоч потоп», - резюмував Кочевенко.

Нагадаємо, Мінекономрозвитку оприлюднило на своєму сайті розроблений ним проект постанови Кабінету міністрів України, який передбачає скасування 32-х урядових постанов, прийнятих у 2008-2014 роках і пов'язаних з ввезенням на митну територію України енергозберігальних матеріалів, обладнання, механізмів і комплектування. Згідно з документом, підприємства і компанії, що займаються імпортом, виробництвом і реалізацією енергозберігальних матеріалів та обладнання, пропонується позбавити діючих сьогодні «податкових канікул» і пільгових ставок оподаткування.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89