Президент України Петро Порошенко затвердив положення про радника Президента України.

Відповідний указ від 12 листопада опублікований на сайті Глави держави.

Згідно з положенням, радник призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України за пропозицією глави Адміністрації Президента.

Ця посада не належить до посад патронатної служби Президента України.

Радник призначається на строк повноважень Президента України і здійснює свої обов'язки на постійній основі або на громадських засадах (поза штатом АП).

Радник, який здійснює обов'язки на постійній основі, є державним службовцем.

Його повноваження припиняються за власним бажанням чи за рішенням Президента, в тому числі у зв'язку із закінченням повноважень Президента.

Радника може бути звільнено в інших випадках, передбачених законодавством про працю, про державну службу та про запобігання і протидію корупції.

Основними завданнями радника є розроблення та внесення в установленому порядку пропозицій Президентові щодо здійснення повноважень Глави держави у відповідній сфері.

Так, радник вносить у встановленому порядку пропозиції Президентові щодо визначення пріоритетних напрямів розвитку держави і суспільства у відповідній сфері та шляхів реалізації таких напрямів; аналізує політичні, соціально-економічні, інші процеси, що відбуваються в Україні та за її межами, за результатами такого аналізу готує та подає в установленому порядку пропозиції щодо можливих дій Глави держави у формуванні та реалізації внутрішньої і зовнішньої політики держави; здійснює моніторинг інформаційного простору України, готує пропозиції щодо формування і реалізації інформаційної політики держави, забезпечення додержання прав громадян в інформаційній сфері та свободи діяльності засобів масової інформації; здійснює аналіз нормативно-правових актів, подає в установленому порядку пропозиції щодо їх удосконалення.


Крім того, радник бере участь у співробітництві з науковими установами, аналітичними центрами і представництвами іноземних держав та міжнародних організацій в Україні з питань, що належать до його компетенції; виконує доручення глави АП; здійснює моніторинг ситуації в регіонах України, готує і вносить пропозиції щодо врегулювання проблемних питань; здійснює за дорученням Президента України інші функції.

Робота радника cпрямовується головою АП.

Згідно з указом, радник для виконання покладених завдань має право запитувати та отримувати в установленому порядку в межах своєї компетенції, від структурних підрозділів АП, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, створених Президентом, апарату Ради національної безпеки і оборони України, державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій і посадових осіб необхідну інформацію, документи і матеріали; ініціювати підготовку проектів актів Президента України з питань, що належать до його компетенції; вносити в установленому порядку пропозиції щодо залучення до виконання окремих робіт і завдань, участі у вивченні окремих проблем учених і фахівців, у тому числі на договірній основі; використовувати в установленому порядку державні, в тому числі урядові, системи зв'язку і комунікацій, мережі спеціального зв'язку та інші технічні засоби.

Організаційне та технічне забезпечення діяльності радників Президента України здійснюється Державним управлінням справами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом