У понеділок, 10 листопада, Генеральна прокуратура України повідомила про підозру колишнім посадовим особам Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Надра України» у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем), повідомили Forum'у в Управлінні зв'язків з громадськістю та ЗМІ ГПУ.

Як було встановлено в ході розслідування, два колишніх голови правління НАК, всупереч чинному законодавству України, незаконно підписали в 2012-2013 роках з керівництвом одного із ТОВ договори купівлі-продажу часток спільного майна державного підприємства НАК «Надра Україна».

Це призвело до виходу НАК «Надра України» зі складу учасників спільної діяльності за договорами щодо видобутку вуглеводнів (природного газу) на Сахалінському родовищі в Харківській області.

Таким чином, внаслідок злочинних дій голів правління НАК «Надра України» державою втрачено контроль над видобутком газу на Сахалінському родовищі й можливість отримання прибутку. За період 2012-2013 років на Сахалінському родовищі без участі НАК «Надра України» учасниками спільної діяльності видобуто газу в кількості 363 млн куб. м загальною вартістю понад 1 млрд 270 млн грн. Тепер зазначені особи оголошені в розшук.

Постановами Печерського районного суду Києва від 11 листопада надано дозвіл на їх затримання з метою приводу на судове засідання для розгляду клопотань слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом