Економіка України продовжить падати. Таку думку висловив ForUm'у колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк, коментуючи свіжі дані Держстату.

«Враховуючи катастрофічне падіння, тенденції і логіку того, що відбувається - ситуація важка у нас є і буде. На жаль, ми весь час падаємо - і ще не зупинилися», - заявив він.

За словами Близнюка, економіка України ще не досягла дна. «Буде гірше. В країні війна. Складна ситуація з наповненням бюджету, з ВВП. Донецька область - це мінус 20% економічного потенціалу всієї країни, а Луганська - це всі 35%. Плюс Дніпропетровська область, через яку возять вугілля та залізну руду. Вона мала близько 20%. Ось складіть і побачите, що понад 50% промислового потенціалу на сьогоднішній день працюють з падінням: Донецька область - 60%, Луганська - 80%, Дніпропетровська - 5-8%», - пояснив він.

«Це відображається на чому. Цукровим заводам потрібен кокс, вапняк - вони не можуть отримати, оскільки з Донецької області не вивезти. І таких прикладів багато. Це серйозні втрати, ефект доміно. Падає виробництво - немає робочих місць. Немає робочих місць - немає зарплати. Плюс інфляція, падіння гривні, падіння товарообігу. Це все складається у втрату величезної частки ВВП», - наголосив Близнюк.

За його словами, внутрішній товарообіг приречений на подальше падіння. «Якщо вчора люди діставали заощадження з-під матраців, з банок, «гробові» - то сьогодні їх заощадження виснажуються, закінчуються. Внутрішній попит падає», - зазначив парламентарій.

«Так, між експортом і імпортом позитивне сальдо. Так повинно бути. Але! Якщо б це було за рахунок власного виробництва і скорочення імпорту - було б зовсім правильно. У нас не так все. Ми втрачаємо експортний потенціал. Імпорт менший не тому, що ми стали більше свого купувати - народ бідніє, падає купівельна спроможність, яка могла би поглинути польські сири та італійські макарони», - додав він.

Негативно на ситуацію, за словами Близнюка, вплине також настання холодів. «Прийде зима - буде стояти питання енергоносіїв. У людей немає грошей і платити вони не будуть (за послуги ЖКГ - Ред.). Ланцюжок неплатежів призведе до дисбалансу в енергетиці, в економіці», - попередив екс-міністр.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом