Європа сповна відчула негативний ефект від обміну санкціями з Росією, саме тому в ЄС кількість противників санкційної політики Брюсселя і Вашингтона постійно зростає. Таку думку у своєму блозі висловив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

На думку політика, і пересічні громадяни, і лідери держав Євросоюзу починають розуміти: «гострі» санкції насамперед завдають шкоди національним економікам країн. «Канцлер Австрії Вернер Файман вважає європейські санкції непродуктивними, оскільки вони не мали позитивного впливу і не допомогли врегулювати українську кризу. Подібної думки дотримується і верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні. Вона також засумнівалася в ефективності санкцій Брюсселя проти РФ», - нагадав Медведчук.

Він вважає, що в самій Європі негативний ефект від обміну санкціями з Росією відчули сповна. «Днями Єврокомісія переглянула прогнози темпів зростання ВВП об'єднаної Європи - і без того далеко не райдужні показники були знижені на 0,5%. Очікується, що до кінця поточного року економіки країн Євросоюзу та єврозони зростуть всього на 1,3% і 0,8% відповідно. У 2015 році зростання може скласти 1,5% і 1,1%, але очевидно, що цей прогнозний показник ще буде коригуватися. До того ж висновок Єврокомісії передбачає, що у 2015 році санкції припинять свою дію. В іншому разі їх негативний вплив на європейську економіку важко передбачити», - підкреслив лідер «Українського вибору».

На думку політика, особливо гостро стоїть проблема для аграріїв, які через санкції втратили ємний російський ринок збуту. «Варшава вже зажадала від Єврокомісії 176 млн євро як компенсацію своїм аграріям. За даними голови італійської партії «Ліга Півночі» Маттео Сальвіні, втрати Італії склали 2 млрд євро. А в цілому збитки європейських фермерів від обміну санкціями оцінюються в 5 млрд євро. Варто зазначити, що криза вдарила не тільки по сільгоспвиробниках, але й по промисловцях», - стверджує Медведчук.

На його думку, не варто дивуватися тому, що європейці все частіше заявляють про контрпродуктивність та неефективність санкцій. «Методи, які ведуть до конфронтації, не сприяють досягненню консенсусу та стабілізації ситуації на світовій арені. Але поки Європа намагається усвідомити цю істину, її економіка втрачає темпи зростання й ризикує опинитися на межі чергової затяжної кризи», - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом