Україна досі не отримала оплату за транзит російського газу в країни Євросоюзу за вересень і жовтень. Про це Президент України Петро Порошенко заявив у ході телефонної розмови з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, співрозмовники обговорили питання реалізації газових домовленостей, які були досягнуті в тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія.

«Президент повідомив, що Україна сплатила перший транш боргу за газ й досі не отримала плати за транзит російського газу в країни ЄС за вересень та жовтень», - зазначає прес-служба.

Нагадаємо, в ніч на 31 жовтня у Брюсселі були підписані базові умови постачання російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і переказати на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

29 жовтня Рада Федерації РФ схвалила закон, який надає ВАТ «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу НАК «Нафтогаз України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом