Президент України Петро Порошенко вважає, що зволікання з підрахунком голосів негативно впливає на попередню оцінку виборів, як одних із найбільш прозорих та чесних.

Про це він заявив у ході наради щодо ситуації з підрахунком голосів після виборів 26 жовтня, в якій взяли участь голова Верховної Ради Олександр Турчинов, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, генеральний прокурор Віталій Ярема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і глава Служби безпеки Валентин Наливайченко, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«Вже майже 10 днів після виборів, і півтора десятка дільниць в окрузі №59 затримують завершення всього електронного попереднього підрахунку голосів. Це неприпустимо», - зазначив він.

Голова ЦВК повідомив, що робота з підрахунку голосів на окрузі №59 залишається заблокованою. «На стадії підрахунку голосів та встановлення підсумків в окремих округах ми зіткнулися з проблемами, які Центральна виборча комісія самостійно без допомоги правоохоронних органів не може вирішити», - сказав він.

За його словами, комісії залишилося прийняти протоколи 19 дільничних виборчих комісій щодо встановлення підсумків за загальнодержавним багатомандатним округом.

Він висловив сподівання, що завдяки зусиллям МВС і СБУ найближчим часом комісія зможе працювати без зовнішнього тиску й прийме всі протоколи.

У свою чергу, глава МВС зазначив, що було посилено захист роботи комісії правоохоронцями. Він повідомив, що в приміщенні комісії перебувають колишні її члени і чинні, які очікують рішення суду. «Ми прийняли рішення, не дочекавшись вердикту суду, тому що є роз'яснення ЦВК, що чинна комісія повноважна», - зазначив міністр.

За його словами, на місці зараз процесом керує керівник громадської безпеки Володимир Гриняк. Міністр повідомив, що до вечора комісія зможе відновити свою роботу.

Як раніше повідомляв ForUm, Центральна виборча комісія станом на 5 листопада прийняла протоколи про підсумки голосування від окружних виборчих комісій 197 із 198 одномандатних виборчих округів.

На цей момент ОВК №59 залишається єдиною в Україні комісією, де ще не підраховані 100% голосів виборців.

26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори.

Явка виборців у всіх 198 округах становила 52,42%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом