Ймовірність фінансової катастрофи в Україні різко зросла, що визнав і міністр фінансів Олександр Шлапак, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на «Gazeta.ua».

Гроші можуть надійти вже у 2015 році, визнав чиновник.

Це буде другою затримкою з отриманням грошей МВФ. Адже останній транш був перерахований в Україну лише у вересні, з півторамісячною затримкою. По-перше, з'ясувалося, що уряд проводить реформи зовсім не так швидко, як обіцяв. Наприклад, помітне невдоволення МВФ викликало те, що Кабмін Арсенія Яценюка так і не вжив жодних дієвих заходів для боротьби з корупцією. Якщо не буде таких заходів, що ситуацію в країні не виправити, писали фахівці фонду в серпневому звіті.

А по-друге, ситуація в Україні виявилася значно гіршою, ніж прогнозували, і міністри, і сам МВФ ще навесні, коли розроблялася угода про виділення кредиту, зазначає економіст. Девальвація виявилася значно глибшою: якщо навесні і фонд, і уряд розраховували, що долар буде коштувати до кінця року не більше 11 гривень, то вже у серпні за нього просили 13 гривень, а далі курс тільки зростав. Куди стрімкіше падала й економіка. У підсумку багато прогнозів та положень кредитної угоди довелося переписувати, на що пішло кілька тижнів.

Все це впливає на фінансовий добробут усіх громадян України, попереджає експерт. Адже якщо МВФ знову затримає гроші, ризик банкрутства країни, і так украй високий, стане практично стовідсотковим. А це означає остаточний обвал гривні, і вже ніякі зусилля Нацбанку не врятують національну валюту - вона знеціниться ще в кілька разів. Як це сталося, наприклад, з російським рублем після дефолту 1998 року.

На жаль, але за такого стану економіки гроші МВФ Україні потрібні як повітря. Це Сергій Арбузов міг відмовлятися від кредитів фонду через те, що той пропонував дуже жорсткі умови. Але тоді економіка в країні зростала (у четвертому кварталі минулого року, наприклад, на 3,7%), а гроші в країну надходили - за підсумками року, згідно зі статистикою НБУ, платіжний баланс був зведений з профіцитом у $2 млрд. Це дозволяло тодішньому Кабміну складати план оптимізації держборгу зовсім без участі МВФ - такий документ був прийнятий рік тому.

Тепер ситуація зовсім інша. Валюта у країні стрімко закінчується. Нещодавно Україна погасила єврооблігаційну позику «Нафтогазу» на $1,6 млрд, і до кінця року згідно з міланськими домовленостями доведеться погасити ще $3,1 млрд боргу за російський газ. Крім того, потрібні будуть ще близько $2 млрд для закупівлі в ЄС 5 млрд газу, приблизно стільки ж - для передоплати російського газу, без чого країна цілком може замерзнути найближчими місяцями.

На жаль, усі надії нинішнього уряду на те, що долар, який подорожчав, перезавантажить українську економіку і допоможе експортерам та внутрішнім виробникам, виявилися марними. Гроші з України стрімко витікають. Якщо уряд не піде на радикальні заходи негайно, ситуація стане ще гіршою, і нинішній долар по 13-14 гривень ми будемо згадувати з тієї ж ностальгією, що нині - «арбузівський» 8. До цього всім українцям варто готуватися прямо зараз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27