Дефіцит платіжного балансу в Україні може покриватися за рахунок золотовалютних резервів. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Платіжний баланс України на вересень становить мінус майже 5 мільярдів доларів. Усе це будується таким чином, що дефіцит платіжного балансу має єдине джерело покриття, - це золотовалютні резерви. Це означає, що за рік золотовалютні резерви були використані, в тому числі й для покриття цієї діри», - пояснив Суслов.

При цьому експерт нагадав, що у минулому в Україні був профіцит платіжного балансу.

«Ситуація різко погіршилася порівняно з минулим роком. І вона буде погіршуватися. У нас рахунок поточних операцій, де головне - баланс товарів та послуг (тобто наша торгівля) - зменшився на 3 млрд. Торгівля у нас, незважаючи на девальвацію, не збалансована. У нас великий дефіцит у торгівлі, адже імпорт ми як і раніше закуповуємо. Рахунок поточних операцій з капіталом минулого року показував велике зростання на суму 13 мільярдів. Інвестиції та кредити приходили. А зараз інвестиції пішли, і вивели капітал. І кредити ми змушені віддавати, а нові ніхто не дає», - пояснив він.

Нагадаємо, що згідно з попередніми даними НБУ, в січні-вересні 2014 року платіжний баланс України був зведений з дефіцитом у 4,945 млрд дол. проти профіциту в 1,546 млрд дол. за аналогічний період минулого року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом