Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд поручилися за виконання Євросоюзом своїх завдань щодо газових домовленостей України та Російської Федерації, сказано у спільній заяві лідерів двох країн за підсумками газових переговорів у Брюсселі.

Зокрема, Меркель і Олланд наголосили, що Євросоюз, США, країни G7 і Міжнародний валютний фонд виконають свої завдання щодо реалізації досягнутих домовленостей.

Крім цього, в заяві наголошується, що Меркель і Олланд провели ввечері 30 жовтня телефонні переговори з президентами Росії і України Володимиром Путіним та Петром Порошенком, які також підтримали підсумки газових переговорів, повідомляє Deutsche Welle.

Також лідери країн наголосили на необхідності виконання плану врегулювання української кризи, погодженого 5 вересня в Мінську, і висловили сподівання на відновлення діалогу між київською владою та незаконними збройними формуваннями.

Як повідомляв ForUm, у ніч на п'ятницю в Брюсселі були підписані базові умови постачання російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, НАК «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки ВАТ «Газпром» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і купівлі ще 4 млрд куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом