Політична партія «Опозиційний блок» звернулася до Президента України Петра Порошенка, повідомляє прес-служба політсили.

Пропонуємо вашій увазі повний текст листа:

«Шановний Петре Олексійовичу! Позачергові парламентські вибори в Україні беззаперечно мають величезне значення для відновлення миру і єдності нашої країни. Сформований за їх підсумками склад Верховної Ради повинен був стати інструментом переводу в політичну площину врегулювання всіх міжрегіональних суперечок, викликаних драматичними подіями цього року. Надзвичайно важливо, щоб жителі всіх областей України отримали захисників своїх інтересів у загальнонаціональному представницькому органі влади. Тільки так можна почати процес відновлення довіри до української держави, вибити грунт з-під ніг антиукраїнських сил, які прагнуть розвалити нашу країну.

На жаль, те, як пройшли ці вибори, ставить під сумнів можливість досягти зазначених цілей. Вже до дня голосування масштаб всіляких порушень: залякування кандидатів та активістів, побиття представників опозиції, тиск на ЗМІ, використання адміністративного ресурсу - досяг тієї межі, коли він суттєво впливав на чесність кампанії. Але порушення, що мали місце 26 жовтня і в наступні дні, за своїм впливом на результати волевиявлення громадян перевищили всі подібні проблеми під час попередніх парламентських виборів.

У ряді регіонів південного сходу України, де низька явка виборців і так продемонструвала недовіру громадян до існуючої політичної системи, представниками влади та провладними кандидатами відбуваються системні спроби спотворити результати голосування, підриваючи тим самим легітимність майбутнього складу парламенту в очах мільйонів українців. Хочу перерахувати лише найбільш кричущі порушення, спрямовані на фальсифікацію результатів виборів.

Безпрецедентною особливістю дня голосування стало системне застосування силових заходів до виборців, офіційних спостерігачів та членів виборчих комісій. Всього «Опозиційним блоком» зафіксовано 22 таких випадки. Так, у Донецькій області у виборчому окрузі №59 солдати батальйону «Дніпро-1» силою забрали з виборчих дільниць офіційних спостерігачів від політичної партії «Опозиційний блок» і підклали в їх сумки гранати, звинувативши у підготовці терактів. Спостерігачів вивезли в невідомому напрямку і протримали близько 4-х годин. Всі ці спостерігачі отримували в день голосування дзвінки від невідомих осіб з погрозами і вимогою залишити виборчі дільниці.

У Донецькій області у виборчому окрузі № 50 на виборчу дільницю № 140472 зайшли кілька людей з автоматами у військовій формі з розпізнавальними знаками «Батальйон Донбас». Під загрозою застосування зброї ці люди вигнали всіх членів комісії і спостерігачів з приміщення і деякий час не дозволяли туди заходити. Після того як люди у військовій формі залишили ОВК, усі члени комісії і спостерігачі побачили, що в урни для голосування викинуто велику кількість виборчих бюлетенів. На засідання дільничної комісії було поставлено питання про визнання результатів голосування недійсними, але таке рішення не було прийнято.

В тому ж окрузі на дільниці № 140747 в ОВК зайшли озброєні люди і оголосили, що, за їх інформацією, в приміщенні для голосування закладена вибухівка. Озброєні люди вигнали всіх з приміщення і перебували там без контролю протягом 10-15 хвилин. Після повернення в приміщення спостерігачі виявили, що виборчих бюлетенів в урнах візуально значно більше.

Такі ж погрози про мінування використовувалися для зриву підрахунку голосів на 32-му і 33-му округах у Дніпропетровській області.

За підсумками голосування в 50-му, 59-му і 60-му округах у Донецькій області зафіксовані факти внесення в електронну систему ЦВК даних, які суттєво відрізнялися від відображених в протоколах з мокрими печатками. Пов'язаним з владою кандидатам і партіям механічно приписувалися голоси, які в сумі перевищували чисельність виборців, що фактично взяли участь у голосуванні на конкретній дільниці. На цих же округах з використанням прямих погроз членів комісій змушували переписувати вже затверджені протоколи, в результаті чого повністю спотворювався результат. При цьому в окрузі № 50 кандидат-мажоритарник свідомо пішов на організацію підміни на користь пропрезидентської партії заради того, щоб втягнути Вас особисто в необхідну йому фальсифікацію результатів на одномандатному окрузі.

Системними були порушення порядку видачі виборчих бюлетенів у м. Києві, Донецькій, Львівській, Хмельницькій, Луганській та Київській областях. Неодноразово фіксувалися випадки видачі більше одного комплекту бюлетенів (наприклад, виборчий округ №93, виборча дільниця № 320100, виборчий округ №106, виборча дільниця №440394). Зафіксовані численні випадки спроб винести виборчі бюлетені за межі приміщення для голосування (наприклад, виборчий округ №223, виборча дільниця № 800996, виборчий округ №50, виборча дільниця №140778; виборчий округ №24, виборча дільниця №121278; виборчий округ №181, виборча дільниця №320521). У Дніпропетровській області на виборчій дільниці №121233 виборчого округу №24 відбувся безпрецедентний випадок знищення з допомогою чорнила бюлетенів для голосування у виборчому ящику в кінці дня.

Свідоме зволікання із підбиттям підсумків голосування в Донецькій та Луганській областях, опрацювання протоколів в цих регіонах в рази відрізняється від середнього показника по Україні, безпосередньо шкодить Вашим зусиллям повернути мир на Донбас, відновити єдність нашої країни. Ті, хто сьогодні заради власних вузьких цілей організовує фальсифікації у низці округів Донецької та Луганської областей, на практиці підіграє тим, хто переконує місцевих жителів, що їхня думка нікого не цікавить, що їх погляди ніхто не захистить у новій Верховній Раді. До яких висновків така ситуація може підштовхнути донеччан і луганчан?

Ми вимагаємо дати доручення правоохоронним органам, обласним і місцевим органам влади негайно припинити спроби спотворення результатів виборів, розслідувати факти порушення виборчого законодавства та покарати винних у таких діях. Зараз визначається майбутнє України як єдиної, цілісної держави, яку своїм спільним домом будуть вважати жителі всіх регіонів, незалежно від політичних поглядів. Українці різні у своїх уподобаннях. Брудні фальсифікації результатів волевиявлення громадян зроблять неможливим наші спільні зусилля об'єднати країну.

З повагою, лідер політичної партії «Опозиційний блок» Юрій Бойко».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом