Голландські слідчі проситимуть Росію надати докази, в тому числі щодо активності українського винищувача, яку Москва вказує як причину фатальної авіакатастрофи MH17, прокуратура заявила у вівторок, 28 жовтня, пише Channel News Аsia.

«Ми перебуваємо в процесі взаємодії з російською владою з метою зрозуміти, чи є у них якась інформація, що може мати важливе значення в кримінальному розслідуванні», - розповів Вім де Брюїн агентству Франс-Прес.

Німецький тижневик Der Spiegel у понеділок провів інтерв'ю з головним голландським слідчим Фредом Вестербеке про причини фатального падіння 17 липня, внаслідок якого загинули всі 298 осіб на борту, в тому числі 193 голландці. Вестербеке розповів журналу, що прокурори хочуть отримати інформацію з Москви, у тому числі радіолокаційні дані, які, за словами росіян, доводять, що український винищувач був у безпосередній близькості, коли почав падати літак «Малайзійських авіаліній».

Київ і Захід заявили, що Boeing-777 був підірваний у небі бойовиками-сепаратистами з використанням зенітного керованого ракетного комплексу «Бук», який їм надала Росія, але Москва категорично заперечує ці звинувачення. Росія заявила, що літак був збитий українським винищувачем.

Початкова доповідь голландських дослідників, опублікована минулого місяця, робила висновок, що пасажирський літак був збитий кількома «високоенергетичними» об'єктами, але не призначила винних.

Німецька розвідка звинуватила промосковських повстанців в обстрілі MH17 з системи «Бук», захопленої в урядових сил, повідомляється в німецьких ЗМІ.

Між тим голландський уряд заявив, що вважає, що MH17, який здійснював регулярний політ з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий із землі або з повітря.

«У ході розслідування насамперед розглядається сценарій з участю наземної атаки, а потім - повітрянодесантної атаки», - заявили три урядові міністри у спільному листі, адресованому голландському парламенту. Вони підтвердили: «Існує велика спокуса спекуляції на тему, як сталася катастрофа, але голландський уряд спеціально не буде цим займатися».

«Ми повинні дочекатися остаточного звіту», - заявили міністри. Як відомо, звіт планують оприлюднити не раніше літа 2015 року.

На цей момент тільки 284 жертви були ідентифіковані за маркерами зубів, відбитками пальців і ДНК. «Стає все складніше визначити останні жертви, оскільки ці маркери складно визначити в останках», - йдеться в листі міністрів.

Із 14 поки ще неідентифікованих жертв судові слідчі досі не можуть знайти ДНК на дев'ять пасажирів. «ДНК було виявлено за п'ятьма серед інших частин тіла, але неясно, чи можуть вони бути визначені», - сказано в листі.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25