Ліквідність українських золотовалютних резервів викликає сумнів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України після виборів?» заявив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«За даними НБУ станом на вересень золотовалютні резерви України становлять 16,4 млрд доларів. Але з них 9,9 млрд - це цінні папери. Яка ліквідність цих цінних паперів, ми не знаємо. Це треба вивчити», - зазначив він.

«У Нацбанку лише 4,9 млрд доларів станом на вересень становить чиста валюта, та ще 1,6 млрд доларів є в золоті», - уточнив Суслов.

При цьому експерт підкреслив, що сума українських боргів значно більша від запасів.

«На 1 січня 2014 року валовий зовнішній борг становив 142 мільярди доларів. Через півроку, на 1 липня 2014, він становив 136,8 мільярда доларів. Це означає, що країні припиняють давати нові позики, і ми змушені, перебуваючи в складній ситуації, віддавати старі. Це робить нашу фінансову ситуацію абсолютно катастрофічною», - зазначив Суслов.

«Навіть якщо би були ліквідні ці 9,9 млрд, цього не вистачає на обслуговування боргів (України - Ред)», - підсумував екс-міністр.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом