Громадські організації-учасниці об'єднання «За мир, громадянську злагоду і народовладдя в Україні» звернулися до Президента Петра Порошенка з відкритим зверненням. Представники громадянського суспільства стурбовані тим, що громадяни усунені від управління державними справами й позбавлені контролю за діяльністю влади.

Звернутися до Президента напередодні виборів представники громадськості вирішили після обговорення ситуації в країні на Форумі «Захист прав і свобод громадян та забезпечення конституційності в Україні, їх реальний стан та перспективи у контексті формування вищого законодавчого органу в країні», який відбувся в жовтні з ініціативи Громадського руху «Український вибір».

Автори звернення підкреслили, що громадянське суспільство очікує миру, спокою і злагоди в країні, відновлення правових основ державності. «Але виборчі процедури супроводжуються моральним і фізичним тиском, залякуванням суб'єктів опозиційної платформи виборчого процесу. По суті, йдеться про терор щодо численних учасників виборчих перегонів з боку праворадикальних сил, безкарність дій яких призвела до прямих замахів на життя окремих кандидатів у депутати від опозиції з іншою ідеологією і світоглядом національного примирення», - йдеться у зверненні.

У відкритому зверненні до Президента як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, представники громадських організацій закликали главу держави:

Вжити невідкладних заходів для досягнення в Україні Національного примирення і припинення бойових дій.

Забезпечити конституційність, законність і прозорість проведення позачергових парламентських виборів, дотримуючись принципів виборчого права і процесу, не допустити фальсифікації результатів волевиявлення громадян.

Забезпечити конституційне право народу як суверена влади на самоврядування і децентралізацію вертикалі державної влади шляхом надання територіальним громадам всієї повноти повноважень з управління суспільними процесами та соціально-економічною життєдіяльністю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21