Держкомтелерадіо звернулося до українських ЗМІ з проханням скористатися рекомендаціями Українського інституту національної пам'яті щодо вшанування та висвітлення 70-ї річниці вигнання нацистських окупантів з України.

Саме такий термін замість «звільнення України від фашистських загарбників» пропонують використовувати історики, повідомили в прес-службі Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

«Термін «звільнення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною», - зазначається в методичних матеріалах, розміщених на сайті Держкомтелерадіо, передає «УНІАН».

«З вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала свободу, а лише опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків і всього кримськотатарського народу. Волю і свободу український народ отримав тільки після 24 серпня 1991 року, звільнення України відбулося тільки з розпадом Радянського Союзу», - йдеться в повідомленні.

Крім того, українські історики пропонують ЗМІ акцентувати на тому, що вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної Армії, так і українського визвольного руху ОУН та УПА, у лавах руху опору інших країн, армії союзників, які воювали в Італії та Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій.

Викриваючи міф, що Росія могла перемогти німецьких окупантів без України, історики зазначають, що внесок України у розгром гітлерівської Німеччини та її союзників важко переоцінити. За весь час війни між СРСР і Третім рейхом 1941-1945 років жителі УРСР становили приблизно сім мільйонів, або на 23%, особового складу Збройних сил СРСР, більше, ніж військо Великобританії, яка мобілізувала близько шести мільйонів своїх громадян.

За оцінками Інституту історії НАНУ, прямі людські втрати України становили від 8 до 10 мільйонів людей, що більше, ніж сукупні людські втрати Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Франції, Польщі та Канади (близько 7,4 мільйона).

Також українські історики наголошують: потрібно пам'ятати, що «перемога над нацистськими окупантами - спільне досягнення антигітлерівської коаліції і визвольних рухів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62