Незважаючи на недосконалість виборчого законодавства, змінювати його напередодні виборів на догоду чиїмось інтересам неприпустимо, вважає заслужений юрист України, заступник голови Громадського руху «Український вибір» Василь Німченко.

У своїй статті, присвяченій цій проблемі, юрист нагадав про розділ ІІ Керівних принципів щодо виборів, ухвалених Венеціанською комісією на 52-й пленарній сесії 5-6 липня 2002 року: «Варто заборонити переглядати основоположні елементи закону про вибори, зокрема, ті, що регулюють саму виборчу систему, склад виборчих комісій і визначення меж виборчих округів, менш ніж за рік до проведення виборів, або ж потрібно закріпити їх у Конституції або в документі, що має більш високий статус, ніж звичайний закон».

Крім того, «Кодекс належної практики у виборчих справах» (CDL-AD 2002) констатує, що «стабільність закону є вирішальною для довіри до виборчого процесу», у зв'язку з чим необхідно уникати його зміни «безпосередньо перед виборами», підкреслив Німченко.

«Подібні ініціативи щодо зміни виборчого закону - це не що інше, як фетишизм, спроба законодавця змінити і доповнити зазначений закон приписами та положеннями, які апріорі не можуть бути реалізовані на стадіях уже минулих виборчих етапів і майбутніх до 26 жовтня виборчих процедур і голосувань, тим більше на території, де триває збройне протистояння», - вважає Німченко.

Він переконаний, що подібні зміни вигідні тим політичним силам, які не мають довіри і підтримки в суспільстві, але претендують на роль захисників національних інтересів.

«Внаслідок нав'язування суспільству нетерпимості до інакодумства, а також диктатури насильства суспільство було розколоте, а через злочинну бездіяльність влади не було зроблене все необхідне для відбиття воєнної агресії, запобігання втрати територіальної цілісності та припинення сепаратизму. Саме з цим пов'язані поразка української армії у театрі воєнних дій, загибель тисяч військовослужбовців та мирних громадян, руйнування міст і сіл Донбасу», - йдеться в статті Німченка.

Передбачаючи програш у виборчих перегонах, «партія влади» і «партія війни» готують собі резервний майданчик, «щоб зробити другу спробу штурму Олімпу законодавчої влади», вважає юрист. «А для цього цим політичним силам потрібні уявні правові підстави, щоб визнати вибори 26 жовтня недійсними з мотивів порушення принципів вільного, добровільного і рівного виборчого права. Так, виборче законодавство дійсно недосконало, але міняти його напередодні виборів на догоду чиїмось інтересам неприпустимо - коней, як відомо, на переправі не міняють», - підсумував заступник голови «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41