Іноземна допомога, яку щедро видають Україні Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та інші організації, по суті, затягує фінансовий зашморг на горлі України. Адже ця допомога - не що інше, як нові борги, які країні доведеться віддавати з відсотками. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пишуть «Коментарі».

На думку експерта, ніякої реальної допомоги економіці України ці кредити не надавали: вони лише відстрочили момент банкрутства України, яке тепер стало вірогідним нинішньої весни через падіння економіки і девальвацію. Політика команди Яценюка в цьому сенсі докорінно відрізнялася від політики команди Сергія Арбузова, котрий очолював фінансово-економічний блок за попереднього складу Кабміну.

«Остання (команда Арбузова. - Ред.) прагнула якомога швидше розплатитися за всіма боргами, не роблячи нових. Торік, наприклад, тільки МВФ було повернуто $5,6 млрд кредитів, отриманих ще в 2010 році. Більш того, уряд наприкінці минулого року підготував програму управління держборгом, яка передбачала швидку виплату всіх боргів, в першу чергу валютних, без допомоги МВФ і подібних структур, але виконати її не встиг. А ось що прийшов на зміну уряд Яценюка і з радістю погодився на таку «допомогу», - зазначає Охріменко.

Хоча, як зазначає експерт, ще навесні було зрозуміло, що МВФ сильно переоцінює можливості України та її нового уряду.

«Початкова програма МВФ була побудована на абсолютно нереалістичних припущеннях», - зазначає головний економіст Standard Bank Тімоті Еш. Розвиток подій показав, що ця точка зору справедлива: події в Україні розвивалися завжди за найгіршим із сценаріїв, ось чому Фонду доводилося постійно перераховувати параметри програми і де факто відмовлятися від початкових рекомендацій на кшталт встановлення гнучкого курсу валюти.

На думку Еша, в результаті дій нинішнього уряду країна опинилася на порозі банкрутства. Питання не в тому, чи доведеться Україні піти на реструктуризацію. Головне питання, що цікавить інвесторів, - коли саме Україна буде змушена це зробити.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36