Свобода слова і демократичні стандарти в Україні, про які часто говорять як про досягнення Євромайдану і нової влади, так і залишилися красивими гаслами, вважає лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

За словами громадського діяча, Інститут соціології НАН України зафіксував падіння довіри українців до засобів масової інформації. Так, якщо ще в минулому році вітчизняним мас-медіа не довіряли лише 29% українців, то в цьому році їх кількість зросла до 47%.

«Це цілком закономірне явище: щодня ЗМІ поширюють десятки фейкових новин, які через кілька годин спростовуються. На ток-шоу, «експертних» обговореннях, в інтерв'ю та статтях політики і чиновники нерідко повідомляють смажені факти, намагаючись маніпулювати громадською думкою», - написав Медведчук у своєму блозі на сайті «Українського вибору».

На думку політика, недовіра до «незалежних» ЗМІ сильніша там, де громадяни можуть самі порівняти реальність з картинкою, яку їм намагаються нав'язати. Так, якщо на Заході України не довіряють мас-медіа тільки 27% опитаних, то на Донбасі - 68%.

«Інформаційна війна, яку ведуть українські телеканали, щоб представити тільки одну сторону конфлікту винною в протистоянні на Донбасі, в злочинах проти мирного населення, в грабунку і мародерстві, дала зворотний результат. Думкою людей, які судять про те, що відбувається не на підставі репортажів «волелюбних» журналістів «незаангажованих» ЗМІ, а виходячи з власного досвіду, маніпулювати важко, практично неможливо», - стверджує лідер «Українського вибору».

Він упевнений, що наявність у партійних списках на дострокових парламентських виборах співробітників впливових ЗМІ ситуацію не поліпшить. Навіть відмова у разі проходження в Раду від журналістської діяльності довіри медійникам не додасть. «Критикувати свою політсилу вони не стануть, а от критика опонентів (навіть справедлива) буде сприйматися громадськістю як зведення рахунків», - вважає лідер «Українського вибору».

На думку Медведчука, сьогодні Україна переживає серйозну кризу суспільної довіри. Так, згідно з опитуванням Інституту соціології НАН України, 65,3% українців не довіряють Верховній Раді, 34,8% - главі держави, 53,3% - уряду, 49,4% -місцевим органам влади. «На цьому тлі падіння довіри до ЗМІ - дуже тривожний сигнал. Він свідчить про те, що свобода слова і демократичні стандарти в Україні, про які нам часто кажуть як про досягнення Євромайдану і нової влади, так і залишилися... всього лише красивими гаслами», - резюмував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28