Якщо влада не відмовиться від антисоціальної політики, то вже найближчим часом Україна займе позицію в топ-10 найбільш бідних країн світу поряд з Ліберією, Зімбабве і Конго, вважає Віктор Медведчук. Про це лідер «Українського вибору» написав у своєму блозі, присвяченому Міжнародному дню боротьби за ліквідацію злиднів, яку світ відзначає 17 жовтня.

В цьому році проблема боротьби з бідністю стала як ніколи актуальною і для мільйонів українців, стверджує Медведчук. Так, згідно з опитуванням Інституту соціології НАН України, понад 40% населення України вважають, що знаходяться за межею бідності. В Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України підрахували, що за результатами 2014 року реальні доходи українців зменшаться на 20%. І якщо ще в 2013-му незаможні витрачали на харчування близько 62% свого бюджету, то до кінця нинішнього року цей показник може скласти 84%. За інформацією міжнародного фонду WageIndicator, у вересні в Україні вартість життя в 1,8 рази перевищувала рівень мінімальної зарплати. «А це означає, що вже сьогодні мільйони наших громадян не живуть, а виживають на жебрацькі зарплати і пенсії», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Можна довго міркувати, хто довів до злиднів країну, економіка якої ще десять років тому демонструвала найвищі темпи зростання ВВП на пострадянському просторі, вважає громадський діяч. На його думку, влада протягом багатьох років підривала підвалини економічної незалежності країни, бездумно набираючи кредити, проводячи євроінтеграційні реформи, запроваджуючи корупційні схеми, виводячи бюджетні кошти в тінь, знищуючи малий і середній бізнес.

«Криза 2014 року була передбачувана і неминуча. Новий виток євроінтеграційної істерії призвів до розриву торговельно-економічних відносин з Росією, через що експорт у країни Митного союзу скоротився на третину. Режим жорсткої економії, нав'язаний Україні МВФ, став причиною масових звільнень і скорочень, урізання зарплат і соціальних допомог, різкого зростання комунальних тарифів», - написав Медведчук.

З його точки зору, держава, яка зобов'язана розробляти та впроваджувати програми соціального захисту, щоб ліквідувати бідність як ганебне явище, вважала за краще боротися не з бідністю, а з... бідними - людьми, які найбільше постраждали через євроінтеграційні реформи і запровадження режиму жорсткої економії.

«Сьогодні мільйони наших співгромадян не можуть звести кінці з кінцями. За іронією долі, так звана народна влада, обіцяючи українцям забезпечити європейські цінності та стандарти життя, довела народ до злиднів. І якщо можновладці не відмовляться від антисоціальної, антинародної політики, нав'язаної міжнародними лихварями, то можна сміливо стверджувати, що вже найближчим часом Україна займе позицію в топ-10 найбільш бідних країн світу поряд з Ліберією, Зімбабве і Конго», - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46