Президент України Петро Порошенко повинен видати указ про демобілізацію солдатів-строковиків із зони АТО. Таку думку в коментарі Forum'у висловила голова організації солдатських матерів України, правозахисник Ніна Лисогор.

«Військовослужбовці не мають права проводити акції протесту і брати участь в їх різних формах (маніфестації, походи тощо). Але те, що у хлопців вже урвався терпець, - це правда. Як і те, що у понеділок під АП були бійці Нацгвардії і солдати-строковики, з яких майже 99% пройшли зону АТО», - сказала Лисогор.

Правозахисниця зазначила, що деякі мітингувальники прибули із зони АТО за кілька днів до акції протесту під АП.

«Коли у хлопців закінчився термін служби, повідомили, що їм доведеться відслужити ще півроку, а потім держава їх просто «кинула». Влада сама вивела цих хлопців з правового поля і сама спровокувала цей похід до президента. Був би указ президента про звільнення військовослужбовців строкової служби, які відслужили свій термін, тоді б ніхто не вийшов під АП. А хлопці з АТО вирішили, що якщо вони були на Майдані і воювали на сході, то мають право спитати з того, хто їх обдурив. Не шукайте каверзи там, де їх немає», - радить вона, коментуючи чутки про політичну заангажованість мітингу під АП.

«Офіцери Нацгвардії - чесні люди. І те, що вони в одній структурі з МВС, це не означає, що їх можна плутати з міліціонерами. Не плутайте честь офіцера з співробітником МВС. Те, що відбувається в Україні вже майже рік, лягало на плечі офіцерів внутрішніх військ, які тепер служать у Гвардії. Не шукайте тут ворогів. Потрібно, щоб влада згадала про Конституцію, права людини і міжнародні правові норми й увійшла в правове поле. Сьогодні потрібен указ президента», - переконана правозахисниця.

Вона розповіла, що батьки солдатів Збройних сил України планують подібну акцію протесту 20 жовтня.

«Вони збираються йти таким самим походом з вимогою видати указ про демобілізацію їх синів. Немає законних підстав у президента тримати солдатів там. Батьки зараз діють на емоціях. Вони хочуть прийти і забрати своїх дітей, але я утримую їх від цього. Адже кримінальна відповідальність і термін тюремного ув'язнення поширюється не на батьків, а на солдатів. Вже стільки листів написано до Адміністрації президента, але на них ніхто не відповідав. Ці батьки просто вимагають виконання закону, адже у нас неоголошена війна, ми не воюємо з сусідньою державою, за юридичними нормами у нас «громадянська війна». В політику я не лізу, так це трактується міжнародними нормами», - пояснює вона.

Лисогор нагадала, що солдати з розумінням поставилися до продовження служби на півроку, але тепер і президент повинен зрозуміти їх.

«Вони пройшли через військові дії і просто хочуть повернутися додому. Вони втратили цілий рік навчання у ВУЗах. Багато хто після армії повинні були надходити. Зараз їм потрібно пройти тестування, щоб і наступний рік не «пропустити». Долі багатьох хлопців із-за цього ламаються. Президент може на півроку продовжити термін служби тих, кого призвали восени 2013 року, але не тих, хто відслужив вже півтора року. У нас одне прохання: всі політичні питання потрібно вирішувати мирним шляхом. На війні ніколи не було переможців, все одно страждають обидві сторони. Нехай політики не вмішують народ у свої розборки. Вони за владу б'ються, а чому народ страждає?» - поставила риторичне запитання голови організації солдатських матерів України.

Як раніше повідомляв ForUm, 13 жовтня близько 300 військовослужбовців Національної гвардії України самовільно залишили місце розташування своєї військової частини 3030 і вирушили до будівлі Адміністрації Президента з вимогою про демобілізацію.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

615