Група «Газпром» продовжує оцінювати вплив санкцій США та Євросоюзу, запроваджених 12 вересня, але наразі група не вважає, що «вони вплинуть на фінансовий стан або результати діяльності групи».

Про це йдеться в звіті «Газпрому» за I півріччя 2014 р. по МСФЗ.

«Газпром» нагадує, що санкції США забороняють американським громадянам і компаніям надавати фінансування «Газпром нафті» на термін більше 90 днів, а також товари, послуги та технології для проектів, пов'язаних з розробкою і видобутком нафти на глибоководних ділянках, арктичному шельфі і сланцевих пластах (поширюється також на «Газпром»). Санкції ЄС в частині надання запозичень для «Газпром нафти» ще суворіші - після 12 вересня термін їх обігу не може перевищувати 30 днів.

Тим не менш, у вересні вперше за півроку група «Газпром» залучила західний кредит, випливає зі звіту. Йдеться про довгостроковий кредит від консорціуму банків на суму 500 млн євро під EURIBOR +0,9% і терміном погашення в 2016 р., агент за угодою - Commerzbank. Кредит залучив Gazprom Germania уже після запровадження санкцій, пояснив РБК представник «Газпрому», передає «РБК-Україна».

А рублеві кредити «Газпром нафти», якій практично відрізаний доступ на західні ринки, суттєво подорожчали. Так, у вересні 2014 р. компанія залучила 30 млрд руб. у Россільгоспбанку під 11,9% (термін погашення - 2019 рік) і два п'ятирічні кредити від Сбербанку на 22,5 млрд руб. і 12,5 млрд руб. під 11,98% та 12,08% відповідно. Ще у квітні компанії, що входять у «Газпром», залучали трирічний карбованцевий кредит у російських банків під 8,7% річних.

«Газпром», котрий звик позичати на Заході (близько 90% боргу номіновано в доларах та євро), шукає йому альтернативу і розглядає можливість запозичень у Китаї. Так, 13 жовтня компанія повідомила, що її голова правління Олексій Міллер обговорив з головою ради директорів Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Цзяном Цзяньцином можливість випуску облігацій в юанях та організацію системи розрахунків «рубль-юань».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31