Норвезький парламент ухвалив закон про введення обов'язкової військової повинності для жінок.

Як наголошується в заяві, поширеній міністерством оборони королівства, закон починає діяти з 1 січня 2015 року, а перші дівчата-призовниці поповнять лави норвезької армії влітку 2016 року.

Норвегія стала першою європейською державою і першим членом НАТО, який зважився на такий крок.

«Це історичне рішення. Норвегія виступає одним із піонерів у цій галузі, і у нас є всі підстави для гордості», - зазначила міністр оборони країни Іне Еріксен Серейде.

«Військова повинність - важлива частина соціального контракту між державою та її громадянами, проте тільки тепер ми можемо сказати, що обов'язки всіх громадян перед своєю країною однакові», - сказала вона.

Керівництво країни ось уже впродовж декількох десятиліть робить акцент на забезпеченні рівних прав і можливостей для чоловіків та жінок. Згідно із законом, що набув чинності в 2008 році, частка жінок у керівництві компаній і комерційних організацій не повинна бути нижче 40% Подібні вимоги діють також для різних суспільних інститутів і політичних партій. В уряді королівства особливо наголошують на тому факті, що представниці прекрасної статі є активними учасницями національного ринку праці, що позитивно позначається на економіці країни.

За словами міністра оборони, армійський досвід надасть норвезьким дівчатам додаткові можливості для того, щоб знайти своє покликання, отримавши за час служби додаткові навички. Норвезькі ЗС таким чином отримають більш широкі можливості під час вибору кандидатів для проходження контрактної служби. Призову підлягають юнаки та дівчата, які досягли 18-ти років.

При цьому необхідно зазначити, що і до того, як військова служба стала обов'язковою для норвезьких жінок, вони охоче йшли в армію на добровільній основі. Так з 8 тис. осіб, які вирушили нести службу цього року, 12,5% становили саме дівчата.

Строк служби в лавах ЗС Норвегії за законом становить для призовників 19 місяців, проте в реальності рідко перевищує 12 місяців. Крім того, майже половина призовників зараховуються до складу Національної гвардії країни, повідомляє «ТАСС».

Для них строк служби становить 7 місяців, і до того ж він розбитий на кілька відносно коротких періодів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68