Виділених бюджетом коштів для забезпечення армії може не вистачити. Таку думку висловив ForUm'у експерт військово-промислового комплексу Максим Глущенко.

«Забезпечення армії зросте, за оптимістичними прогнозами - втричі. Але чи означає це, що грошей дійсно вистачить на все? Адже і чисельність армії збільшується, а війна на сході щодня пожирає десятки мільйонів. Не забуваємо і про курс долара та інфляції. Адже імпортну зброю чи комплектуючі до військової техніки за гривні не продають», - зазначив Глущенко.

«За проектом держбюджету 2015 держава направить на оборону 5% ВВП - близько 86 мільярдів гривень. Зокрема, бюджет оборони складе 3% ВВП і 2% - бюджет безпеки. 6 мільярдів з цих грошей планується на державні гарантії під закупівлю озброєння, військової техніки та необхідних для збройних сил матеріально-технічних ресурсів у рамках державного оборонного замовлення», - уточнив експерт.

Глущенко наголосив, що 6 мільярдів гривень для закупівлі озброєння - недостатньо.

«Скільки в цілому складе держоборонзамовлення, поки незрозуміло. Але якщо мова йде тільки про ці шість мільярдів, то це мізерно мало для повноцінної роботи оборонних підприємств, забезпечення армії і вже тим більше для розвитку галузі. Виходячи з наявної інформації, ці гроші можуть бути взагалі спрямовані на придбання військової продукції за кордоном. А наші заводи можуть бути кинуті напризволяще», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50