Відмова Європарламенту надати Україні автономні торговельні преференції за прискореною процедурою - більш ніж тривожний сигнал для Києва, вважає лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Після перевиборів Європарламенту євроадвокатів і лобістів інтеграції України в ЄС значно поменшало. Європа готова й надалі надавати нашій країні моральну та ідеологічно-політичну підтримку, висловлювати «занепокоєння» та «глибоку стурбованість», проте у питаннях економіки європейці залишаються прагматиками. Вони не мають наміру відкривати свої ринки для українських товарів в односторонньому порядку. Навіть із солідарності або на знак підтримки євроінтеграційних прагнень Києва», - написав Медведчук у своєму блозі.

Як відомо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що після скасування мита на українські товари експорт до країн - членів ЄС зріс на $1,3 млрд. В той же час постачання вітчизняної продукції тільки в Росію скоротилися на $2,5 млрд. Загалом експорт українських товарів до країн Митного союзу за січень-серпень знизився приблизно на 30%, повідомила заступник міністра закордонних справ України, перший заступник голови Ради експортерів та інвесторів при МЗС України Олена Зеркаль.

«Україна втрачає свої позиції на ринку країн Митного союзу і не має жодних шансів вийти на європейські. Більш того, в країні масово закриваються підприємства, орієнтовані на країни МС, руйнуються коопераційні зв'язки, розриваються багатомільйонні контракти з РФ, які давали можливість підприємствам заробляти, виплачувати зарплати своїм співробітникам, здійснювати відрахування до бюджету», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Він нагадав, що про такий результат подій українські та міжнародні експерти попереджали чиновників і політиків ще два роки тому, під час першої хвилі євроінтеграції. «Але нинішній владі, щоб зрозуміти це, знадобився ще один виток єврореформ - реформ, які поставили на межу виживання вітчизняну економіку і довели до злиднів український народ», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом