Більшість населення Донецької і Луганської областей має можливість дивитися українські канали. Про це повідомляє прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України.

«Більшість Донецької і Луганської областей має можливість дивитися українські канали», - заявив голова Нацради Юрій Артеменко.

Він також зазначив, що з цією метою часто радить людям переналаштувати приймачі або повернути антени в бік телевізійних веж.

За інформацією Нацради, з радіотелевізійної передавальної станції (РТПС) в Донецьку сигнал подається на цей обласний центр та міста в радіусі 70 км - Горлівку, Єнакієве, Макіївку, Шахтарськ, Харцизьк, Красноармійськ, Докучаєвськ, Волноваху, Дебальцеве тощо. Тут транслюються 12 російських каналів, які можуть дивитися близько 37% населення області. З Волновахи подається сигнал «П'ятого каналу» і телеканалу «Україна» до південної частини Донецька, Докучаєвська, Волновахи та прилеглих районів. Це близько 28% населення.

Крім того, 13 українських телеканалів можуть дивитися близько 10% жителів Краматорська, Слов'янська та прилеглих районів в радіусі 20 км від Краматорська. РТПС в Маріуполі забезпечує місто та прилеглі райони (близько 14% населення) в радіусі до 40 км сигналом 15 українських каналів.

Дев'ять українських каналів транслюються з РТПС Артемівська на міста Артемівськ, Соледар, Світлодарське, Дзержинськ, на частину таких міст, як Горлівка, Костянтинівка, Попасна в радіусі 25 км. Також сигнали українських телеканалів подаються з Костянтинівки, Тореза, Світлодарського, Красноармійська, Соледара на міста в радіусі від 10 до 15 км. Разом вони охоплюють близько 11% населення області. Разом з тим слід зазначити, що РТС в Торезі перебуває під контролем так званої ДНР.

Що стосується Луганської області, то російські канали та канали членів НЗФ тут транслюються з об'єктів у Луганську та Ровеньках, які контролює так звана ЛНР. Вони охоплюють близько 56% населення області. З інших РТС області - у Старобільську, Марківцях, Біловодську, Перевальську, Лисичанську, Попасній, Краснодоні, Свердловську і тощо - транслюються українські телеканали в радіусі від 5 до 35 км.

Що стосується радіомовлення, то в Донецькій області російські радіостанції транслюються тільки з радіорелейних станцій (РРС) Донецька з територією покриття міста та населених пунктів у радіусі до 50 км (охоплено близько 35% населення області). З Краматорська, Маріуполя, Докучаєвська, Красноармійська транслюються українські радіостанції «Радіо-Ера», «Супер Радіо», «Радіо 5 - Ретро ФМ», «УР-1» та ін. У той же час РЦ Докучаєвська перебуває під контролем так званої ДНР.

У Луганській області російська радіостанція «24 FM» є в ефірі Луганська та області. На решті території - українські радіостанції («УР-1», «Супер Радіо», «Радіо-Ера», «Наше радіо» та ін).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом