Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет закликав глав держав, парламентів і народів Європи, США і Папу Римського Франциска зупинити розпалювання третьої світової війни.

У своїх зверненнях від імені мільйонів вірян Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет висловлює подяку за моральну, дипломатичну, фінансову та іншу підтримку, яку Європейський союз і окремі країни Європи, Сполучені Штати Америки і Католицька церква надають Україні і українському народу, який бореться за свою свободу, незалежність, цілісність держави і демократичний устрій.

«Зараз молитви, слова правди і моральна підтримка для українського народу надзвичайно важливі», - зазначив глава УПЦ.

«Росія окупувала Крим, захопила контроль над частиною Донецької і Луганської областей, поширює через медіа та офіційних осіб відверту брехню про події в Україні. Все це загрожує не тільки нашій державі, але миру в усьому світі. Тому що якщо агресора не буде зупинено зараз - підсумком буде ІІІ Світова війна, в якій може бути застосовано і ядерну зброю», - зазначив Патріарх Київський і всієї Русі-України, передає «УНІАН».

Він зауважив: «Цей шлях поверне нас у ХХ століття - століття двох Світових воєн і холодної війни, коли питання відносин між країнами і народами намагалися вирішувати на підставі сили, а не права та справедливості. Мільйони жертв, руйнування цілих країн, страждання народів - все це може стати не тільки описом минулого, але і можливим майбутнім, у тому числі для Європи, якщо силу міжнародних договорів і гарантій безпеки не буде відновлено».

Філарет від імені мільйонів українців закликав країни-гаранти і всі європейські країни, Сполучені Штати Америки, забезпечити виконання гарантій за Будапештським меморандумом, допомогти Україні зупинити агресора і відновити суверенітет нашої держави в межах її міжнародно визнаних кордонів, використавши для цього всі необхідні засоби. Звертаючись до Його Святості Папи Римського глава УПЦ просив морально засудити порушення Будапештського меморандуму Росією, інших договорів та правил, встановлених для збереження миру.

«Адже сьогодні, захищаючи мир в Україні, ви захищаєте мир для Європи і всього світу», - наголосив Патріарх Філарет і додав: «Нехай у цій справедливій боротьбі нам усім допомагає Бог!»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом