Порушення Росією взятих на себе зобов'язань після підписання Будапештського меморандуму загрожують усій міжнародній ядерній безпеці і підривають режим нерозповсюдження зброї масового знищення в цілому, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

У заяві з нагоди 20-ї річниці підписання Будапештського меморандуму МЗС нагадує, що 5 грудня 1994 року Велика Британія, Росія і США підписали в Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Країни-підписанти Будапештського меморандуму зобов'язалися утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України. Впродовж 20 років участі в Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї Україна сумлінно виконувала всі положення Будапештського меморандуму, а також займала активну позицію на переговорах у галузі ядерного нерозповсюдження», - наголошується в заяві.

Прикладом послідовної позиції держави у цій сфері стало проголошене на Вашингтонському ядерному саміті в квітні 2010 року рішення про відмову від використання високозбагаченого урану.

Разом із тим, наголошують в МЗС, у 2014 році Російська Федерація порушила взяті на себе зобов'язання, зокрема, окупувала частину суверенній території України (Автономну Республіку Крим та місто Севастополь) і почала збройну агресію на сході України.

«Таким чином не тільки поставлені під сумнів гарантії безпеки ядерних держав щодо окремо взятої країни, але й створено небезпечний прецедент, коли держава, яка гарантувала безпеку України у відповідь на відмову від ядерної зброї, зухвало порушила її суверенітет і територіальну цілісність», - резюмують у зовнішньополітичному відомстві України.

У МЗС також заявили: «Такі дії не тільки є відкритою агресією проти України, вони становлять загрозу для всієї міжнародної системи ядерної безпеки і підривають режим нерозповсюдження зброї масового знищення в цілому».

«У день 20-ї річниці Будапештського меморандуму закликаємо держави-гаранти безпеки України зробити невідкладні кроки задля відновлення територіальної цілісності, суверенітету і миру в Україні, а також розпочати практичне обговорення питань юридично зобов'язувальних гарантій безпеки країнам, які прийняли або планують прийняти історичне рішення про відмову від ядерної зброї», - підкреслюється в заяві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом