Новий глава Фонду гарантування вкладів фізичних осіб має зайнятися реорганізацією роботи цієї структури. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив віце-президент Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Ярослав Колесник.

«Новий керівник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - фахівець у банківській сфері. Але в цьому випадку більш важливим є не кадрове призначення, а те, що Фонд потребує реорганізації», - сказав Колесник.

На його думку, Фонд виконує «древні функції».

«Найближчим часом роль Фонду значно зросте. А зараз він уже не виконує свої функції. Фонд погано контролює ситуацію і жодному банку не допоміг вийти з кризи. Є ринкові напрацювання щодо того, як вийти з банківської кризи», - зазначив він.

Експерт нагадав, що Фонд гарантує повернення вкладникам 200 тис. грн.

«І вкладнику, який знає про це, все одно, в який банк нести гроші. Він не вивчає банки, адже знає, що країна 200 тис. грн поверне. А решту - ні. І ці 200 тис. грн - це близько 98% вкладів, але лише 50% грошей в кожному банку. Добре це чи погано, але ці 2% вкладників тримають половину коштів. Саме вони втрачають багато. Ми з українським менталітетом використовуємо досвід Кіпру, коли взяли і забрали половину грошей. Ця проблема повинна вирішуватися і в трансформації самого Фонду, і у відмові від 100% повернення коштів державою. Вкладник має думати, куди віддає свої кошти, а для цього потрібно гарантувати повернення на рівні тих же 70%», - вважає він.

«Є багато роботи для Фонду. Я очікую істотних змін у його функціонуванні», - сказав Колесник, додавши, що з часом можна буде побачити, чи готовий реформувати Фонд новий керівник.

Нагадаємо, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб змінив свого керівника. Новим головою став Костянтин Ворушилін.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом