Не так давно прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що тепла у своїх оселях взимку українцям не варто очікувати. А все тому, що необхідно економити газ. Тому, розуміючи, що зима буде важкою, а допомоги від держави чекати нічого, люди самі почали утеплювати свої квартири. Хто міняє вікна, хто двері, а хто й зовсім проводить термоізоляцію.

Однак якщо мешканцям такі заходи, можливо, не дадуть узимку замерзнути, комусь вони помітно збільшать вміст гаманця. ForUm вирішив розібратися в ситуації і дізнатися, кому утеплення зігріє душу, а кому – гаманець, а також з'ясувати, скільки коштує «шуба» для квартири.

«Ліві» заробітки

Загальновідомо, що комунальна сфера – це нескінченний притік прибутку. Навіть незважаючи на те, що постачальники комунальних послуг постійно хапаються за голову і нарікають: мовляв, тарифи необґрунтовані, нічого не покривають, підприємство весь час у збитках, не вистачає на зарплати працівникам і т.д. Але чомусь ще жодне підприємство, яке надає комунальні послуги, не збанкрутувало. Ну чи не диво це?

Цієї зими постачальникам послуг протриматися на плаву, а точніше, збагатитися, буде ще простіше. В цьому їм допоможуть звичайні українці, які навіть не підозрюють про те, що допомагають якійсь компанії солідно підзаробити. Щоб просто не замерзнути взимку у своїх «пенатах», українці «одягають їх у шуби», тобто проводять термоізоляцію, міняють вікна, двері, намагаються заткнути або законопатити кожну щілину. Все це разом узяте, зокрема утеплення стін, дозволить взимку підвищити температуру в квартирі на 3-10 °С. Непогано, чи не так? Особливо, якщо враховувати, що з метою економії блакитного палива планується знизити температуру опалення в будинках до 18 °С.

Безперечно, утеплювати на зиму свою домівку – справа розумна і добровільна. Але! Перетворюючи свою квартиру в щось на кшталт «термоса», ви приносите додатковий прибуток постачальникам послуг. Їм це економічно вигідно. Чому? Все дуже просто. За рахунок утеплення ви зберігаєте у себе більш високу температуру. Відповідно, це дозволяє витрачати менше газу монополісту цієї послуги, але при цьому виставляти рахунок згідно з нормативом.

«Фактично вони абсолютно спокійно можуть виставляти вам рахунок на ту кількість газу, яку закладено в нормативі. Але при цьому постачати менше. Ви платите за більший обсяг і таким чином створюєте їм додатковий прибуток, а собі – збитки», - пояснює експерт громадської організації «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко.

Однак це стосується тих, у кого немає лічильників тепла. Втім, у нас в країні у значної частини населення немає будинкових лічильників тепла, не кажучи вже про квартирні.

«Якщо немає лічильника, ви ніколи не зможете сказати, скільки ви дійсно спожили. І тоді діє норматив. За цим нормативом ви споживаєте фантастичне число кілокалорій для своєї квартири», - каже експерт.

Яскраве підтвердження цього – коли за відсутності гарячої води у будинках киян платіжки з перерахунком їм, тим не менш, надійшли. З людей вимагають заплатити за той час, поки не було гарячої води, з розрахунку 18,9 куба газу на людину. Це вже щось з розряду фантастики. За словами Гаврилечка, якщо навіть у вас протягом місяця цілодобово горітиме газова конфорка, навряд чи у сім'ї з трьох осіб вийде спалити 54 кубометра газу за місяць.

«Ну хіба що ви усі чотири конфорки виставте на максимум. Але це фантастичний випадок, і навряд чи у когось з'явиться бажання робити це влітку. Навіть узимку не всі так роблять. Тому, звісно, присутність нормативів та відсутність лічильників завжди вигідно тим, хто на цьому може заробити, у цьому випадку це компанії-постачальники», - стверджує Гаврилечко.

Погоджується з цим і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. За його словами, уряду давно потрібно було ввести ліцензування діяльності постачальників послуг і зобов'язати їх повністю оснастити будинки системами обліку. «Але, на жаль, цього не було зроблено. Сьогодні просто необхідно вводити систему регулювання діяльності монополіста, насамперед на захист споживача. Необхідно запровадити систему обліку, прозорі тарифи», - вважає Кучеренко.

При цьому екс-міністр пропонує розділяти питання про утеплення будинків та поведінку монополістів у такій ситуації. «Людям якось треба пережити зиму. До того ж утеплити свій дім – це не просто витрачені інвестиції. Це вкладення у свій комфорт», - додає він.

Як бачимо, єдиний спосіб уберегти себе від афер постачальників комунальних послуг – це встановити лічильники, які дадуть можливість споживачам отримувати від монополістів послуг «чесні» платіжки, а також заощадити чималу суму грошей.

Ціна комфорту і тепла

Один із найпопулярніших і найшвидших способів підвищити температуру в квартирі – це придбати обігрівач. Конвектори, масляні обігрівачі, електричні котли – на ринку вибір подібних пристроїв різноманітний. Ціни варіюють від 200 грн (найпростіший масляний обігрівач) до 20 000 грн (електрокотел).

Ще один спосіб утеплити своє житло – це встановити систему «тепла підлога». Коштує таке задоволення від 130 грн за м2. Все залежить від метражу вашої квартири. Але такий метод підходить не всім, адже доведеться міняти підлогу.

Але найефективніший спосіб зберегти у своєму будинку затишне і благотворне тепло – це утеплити всю квартиру: замінити вікна, двері і здійснити зовнішню термоізоляцію квартири. Не будемо приховувати – це задоволення не з дешевих.

Так, щоб замінити вікна і засклити балкон в однокімнатній «хрущовці», доведеться викласти щонайменше 15 тисяч гривень. Заміна дверей обійдеться в суму від трьох тисяч гривень.

Що ж стосується зовнішньої термоізоляції, то все залежить від висоти і вартості квадратного метра. У Києві, наприклад, вона коливається в межах від 200 до 250 грн. В цілому за термоізоляцію доведеться віддати від п'яти тисяч гривень.

У той же час треба знати, що, за словами експерта з питань енергоефективності Святослава Павлюка, фрагментарне (поквартирне) утеплення будинку може пошкодити його конструкцію, а також призвести до протікання стін, виникнення цвілі й інших негативних наслідків. «Незабаром з'явиться велика ймовірність того, що всі фрагментарні утеплення необхідно буде знімати і робити заново», - стверджує експерт.

Втім, на думку Павлюка, утеплювати будинки все-таки необхідно. І робити це потрібно не тільки для того, щоб у квартирах було тепло, але й для скорочення споживання теплової енергії. «Споживання теплової енергії в будинках у середньому в Україні становить 260-270 кВт за місяць. Це дуже багато. У країнах ЄС ця цифра коливається між 90 і 120 кВт. Тобто наші будинки споживають у 2,5-3 рази більше енергії, ніж у країнах ЄС. А вони, до речі, зараз наближаються до цифри 40 кВт. До того ж скорочення споживання теплової енергії необхідне ще й тому, що стільки будинків, скільки ми маємо, ми не прогодуємо», - запевняє експерт.

Як стверджує Павлюк, утеплення свого житла – це чи не єдиний спосіб зменшити суму рахунків, які потрібно сплачувати, але при цьому необхідно встановити лічильники.

Що ж, пані та панове, утеплювати свої будинки – справа добровільна. Це насамперед наш з вами затишок і комфорт. Але щоб не збагачувати чергового монополіста-товстосума за рахунок свого гаманця, не лише «одягайте в шуби» свої квартири, але й ставте лічильники.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом