Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу стосовно раніше судимого за крадіжку і хуліганство Романа Железнова, підозрюваного в участі у бойових діях в Україні у складі батальйону «Азов».

За інформацією прес-служби СК РФ, справу порушено за ч.3 ст.359 КК РФ (участь найманця у збройному конфлікті або воєнних діях).

За версією слідства, 9 липня 2014 року Железнов прибув на територію України, де зустрівся з командиром батальйону «Азов», добровільно вступив до його лав і дав згоду на участь у збройному конфлікті на території Донбасу за матеріальну винагороду.

Надалі, в період з 9 по 26 липня Железнов у навчально-мобілізаційному центрі батальйону «Азов», розташованому на території України, пройшов навчання застосування та використання зброї, бойових припасів, влаштування військової техніки і тактики ведення бою.

«Чоловік був забезпечений особистою вогнепальною зброєю, боєприпасами, спеціальним спорядженням, після чого за вказівкою командування батальйону «Азов» прибув на територію самопроголошеної Донецької народної республіки, де дотепер бере активну участь у бойових діях як найманець спільно з іншими бійцями батальйону «Азов». При цьому щомісяця він отримує матеріальну винагороду у сумі не менше 4 тис. гривень», - заявили в СК.

За місцем проживання і реєстрації підозрюваного у Москві проведені обшуки, в ході яких вилучені предмети, що мають значення для розслідування кримінальної справи. Найближчим часом слідство планує оголосити Железнова в міжнародний розшук.

Відповідно до законодавства РФ найманцем визнається особа, що діє з метою одержання матеріальної винагороди і не є громадянином держави, яка бере участь у збройному конфлікті або воєнних діях, не проживає постійно на її території, а також не є особою, спрямованою для виконання офіційних обов'язків.

Нагадаємо, наприкінці вересня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю телеканалу Bloomberg заявив, що у конфлікті на сході України воювали представники багатьох країн, брали участь і добровольці з числа росіян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39