Рівень інфляції в Україні в поточному році складе близько 20%, що в останній раз спостерігалося на початку 2000-х. Про це в ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив економіст Андрій Блінов, повідомляє кореспондент ForUm'у.

«Дефіцит загального бюджету зараз становить близько 12% ВВП. Такого ми не бачили з середини 90-х. Українці пам'ятають, яка тоді була довіра до банків. Тоді інфляція перекривала відсоткові ставки у банках. Зараз інфляція 20%. Останній раз таке було в 2000-х роках», - нагадав Млинців.

Також економіст зазначив, що зараз дозволено зробити емісію 45 млрд грн для 16 найбільших банків.

«Йде рефінансування НАК «Нафтогаз України» на рівні 115 млрд грн. Це понад 10% грошової маси. Зараз закладена пружина емісії, яка впливає на ціни. Коли говоримо про гривневі депозити, то в першокласних банках там ставки на рівні 20%. Перекриє цей депозит ризик інфляції? І що буде через рік з банком?» - ставить риторичні запитання він.

«Зараз українці не довіряють ні російським, ні західним банкам, тому що вони можуть піти з такого нестабільного ринку, і Приватбанку, тому що він Коломойського (голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. - Ред.). Стільки причин, щоб не вкладати гроші в банківську систему. І сама система вирішити цю проблему не може», - підсумував він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46