В Україні для виходу з економічної кризи необхідно встановити валютну стабільність.

Про це заявив експерт-фінансист Ігор Шумило під час круглого столу на тему: «Курсова стабільність - реальність чи ілюзія».

«Все, що потрібно зробити для порятунку ситуації в Україні, - це встановити цінову та валютну стабільність. Те, що у нас відбувалося з лютого, назвати політикою гнучкого або плаваючого курсу не можна - це найбільша дискредитація понять. Це і політикою не можна назвати. Про це свідчить абсолютна неузгодженість дій на валютному ринку з діями на грошово-кредитному і рефінансування за різними ставками», - сказав Шумило.

На його думку, команда Національного банку України діє непрофесійно.

«Люди, які очолюють монетарний блок за Кубіва і Гонтарєвої, абсолютно непрофесійно провадять свою роботу. Вони і далі залишаються на своїх місцях і готують пропозиції. Не НБУ відповідає за платіжний баланс, але саме він став ініціатором запровадження 100-відсоткової валютної виручки експортерів. Якщо уряд не повертає ПДВ, експортери будуть ховати виручку. НБУ каже про перехід на безготівковий розрахунок, але готівковий і так упав на 10%. Українці не хочуть втрачати гроші, знаючи, що уряд і Центробанк роблять одне і не роблять інше», - переконаний експерт.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом