В Україні оплата житлово-комунальних послуг уже становить половину середньої зарплати і пенсії. Про це, як передає кореспондент Forum'у, повідомив у ході прес-конференції екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

«Як можна говорити про підвищення тарифів на ЖКП, якщо вони й так уже складають половину зарплат і пенсій? І це я даю м'яку оцінку. Але уряд наполягає на підвищенні в чотири-п'ять разів, хоча тихо і швидко збільшили вже вдвічі», - сказав Лановий.

При цьому, екс-міністр економіки здивований, як уряд може говорити про 13% інфляції в 2015 році, якщо тарифи збільшать у кілька разів.

«Я вже не кажу про те, що діється у фінансовому секторі. Ключовим кроком виходу з економічної кризи є вирішення фінансових питань. Тобто це проблеми грошової, валютної, кредитної та бюджетної систем. Вони взаємопов'язані. Уже говорять про 10-12% дефіциту бюджету-2015 від ВВП, якщо рахувати разом із НАК «Нафтогазом» та іншими державними установами-жебраками, які потребують кредитних коштів від держави, а не фінансування з ринку. Сюди ж належить і Фонд гарантування вкладів фізосіб, який уже тягне руку й просить: «Дайте і нам теж!», - нагадав він.

«З цієї точки зору заяви прем'єра і керівництва НБУ абсолютно протилежні й суперечать один одному. Це свідчить, що в управлінні країною незрозуміло що, хаос. Очевидно, що НБУ заявляє: головна мета - інфляційне таргетування, тобто контроль інфляції та цінової ситуації. Вибачте, але девальвація безпосередньо впливає на вартість імпортних товарів, які становлять 30-35% у споживчому кошику. А це як мінімум зростання цін на бензин, що тягне за собою зростання цін на транспортні послуги. Це вплине як на промисловість, так і на населення», - пояснив Лановий.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104