Населення України забирає заощадження з депозитів і переводить їх в іноземну валюту. Таку думку Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи збільшення обсягів купівлі валюти українцями.

«Звісно, в умовах невизначеності, того, що кожного дня лихоманить валютний ринок, населення намагається перевести свої заощадження у валюту. Це взаємопов'язаний процес. Ситуація на валютному ринку, спекулятивні тенденції - це розбовтує курс ще сильніше, ще більше погіршує стан національної грошової одиниці. Народ скуповує валюту, оскільки перестає довіряти банкам, забрані депозити викидаються на готівковий ринок валюти», - зазначив він.

Крім того, економіст пояснив, що перед Новим роком закінчується термін дії багатьох депозитів.

«Так виходить, що зазвичай до Нового року проводяться різні акції, і багато депозитів розміщують саме перед Новим роком. Зараз закінчується річний термін, і громадяни знімають депозити. Люди не бачать сенсу в тому, щоб їхні кошти продовжували зберігатися у банках. А те, що люди забирають на руки - намагаються перевести у валюту», - підсумував Плотніков.

Нагадаємо, згідно з повідомленням НБУ, в листопаді 2014 року чиста купівля валюти населенням (перевищення купівлі валюти над її продажем) становила 21,3 млн дол. В цілому ж за підсумками 11 місяців цей показник дорівнює 2,363 млрд дол., що на 21,8% (на 0,423 млрд дол.) більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67