Світовий рівень споживання незаконних наркотичних засобів стабілізувався і практично не зростає, заявив виконавчий директор Управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ) Юрій Федотов.

«Чинна система наркоконтролю не вирішує всіх проблем, але дозволяє утримувати загрозу в певних межах», - зазначив він.

«Звичайно, ми не можемо бути задоволені тим, що досі не вдалося знизити споживання і виробництво наркотиків, - додав голова УНЗ. - Але, як показують наші доповіді, число людей, які у всьому світі вживають наркотики, практично не зростає. Тобто приріст є, але він пропорційний зростанню населення земної кулі».

За даними управління, «зараз у всьому світі щорічно від різних форм наркозалежності, передозування наркотиків помирає 200 тис. осіб». «Це дуже багато», - констатував Федотов, повідомляє «ТАСС».

Він також зауважив, що і виробництво наркотичних засобів адаптується до «ринку». «Якщо відбувається скорочення виробництва якогось виду наркотичних речовин, наприклад кокаїну, це часто компенсується вкиданням на ринок інших видів наркотиків», - пояснює він. За його словами, «все більшого поширення набувають синтетичні наркотики». «І зараз на другому місці зі споживання у світі після марихуани стоять саме синтетичні наркотики групи амфетамінів і метамфетамінів, а тільки потім йдуть традиційні наркотичні речовини, такі як героїн і кокаїн», - сказав Федотов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом