Меджліс кримськотатарського народу має намір продовжувати свою діяльність, спрямовану на захист прав кримських татар та прав людини в Криму, а також закликає ООН та ОБСЄ сформувати спеціальну місію з дотримання прав людини на півострові.

«Всі органи національного самоврядування кримських татар - меджліс, регіональні та місцеві меджліси, продовжують свою діяльність, спрямовану на захист прав кримськотатарського народу і прав людини у Криму на основі принципу ненасильства і виключно методами та формами, передбаченими міжнародним правом про права корінних народів і права людини», - йдеться в заяві глави меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У заяві, текст якої був ухвалений на засіданні меджлісу 27 вересня, зазначається, що «останні тижні в Криму характеризуються ескалацією репресій і переслідувань кримських татар», передає «Інтерфакс-Україна».

«На тлі публічної риторики посадових осіб Росії та кримської влади щодо дотримання ними прав людини у Криму відбуваються викрадення кримських татар, проводяться масові обшуки в будинках активістів кримськотатарського національного руху, членів меджлісу кримськотатарського народу, керівників регіональних та місцевих меджлісів, у мечетях і будинках кримських мусульман, школах та бібліотеках кримськотатарських освітніх установ... Ці незаконні дії вчиняються з метою перешкоджання діяльності меджлісу кримськотатарського народу, низки кримськотатарських громадських організацій та газети «Авдет», - наголошують автори документа.

Вони також вважають, що подальша діяльність незаконних воєнізованих загонів «кримської самооборони» значно підсилює загрозу відкритих конфліктів і масштабного насильства в Криму.

«Меджліс кримськотатарського народу підтверджує незмінність своєї позиції про необхідність діалогу з питань гарантування безпеки кримськотатарського народу та індивідуальних прав кримських татар з усіма сторонами, які сповідують принцип поваги до прав корінного народу Криму і виходять з бажання збереження міжнаціональної та міжрелігійної злагоди в Криму. Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародні організації, насамперед ООН та ОБСЄ, сформувати спеціальну місію з дотримання прав людини у Криму, визначивши правові та інші механізми її постійної присутності в Криму», - наголошується у документі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом