Фіскали почали перевіряти неповнолітніх дітей на предмет несплати податків, пишуть «Вести».

«Батькам шестирічного киянина Івана Б. цього тижня прийшло з Державної податкової інспекції у Дарницькому районі Києва спочатку повідомлення, а потім і наказ про проведення документальної позапланової перевірки. Причина - маленький Ваня не подав до 1 травня 2014 р. податкову декларацію після того, як дідусь оформив на нього дарчу на свою квартиру. Ось фіскали і вирішили перевірити, чи сплатив хлопчик податки з цього подарунка. Саме дитина - не його батьки, а персонально він», - пише видання.

«Повна нісенітниця і маячня. Документальні податкові перевірки можна проводити на підприємствах, але не у фізосіб. Але незрозуміло, що тут можна перевіряти: неподання податкової декларації та несплату податків шестирічною дитиною? Фіскальні служби не обтяжують себе вивченням чинного законодавства. Адже, по-перше, згідно зі ст. 31 Цивільного кодексу та ст. 6 Сімейного кодексу, фізична особа, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, вважається малолітньою. По-друге, малолітнім дітям у нашій країні може належати будь-яке майно, яке є приватною власністю. А по-третє, будучи власниками, діти не можуть здійснювати свої права самостійно, оскільки мають лише часткову цивільну дієздатність - це все та ж стаття ст. 31 ЦК. Тобто Ваня не повинен був подавати ніякої декларації», - прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Але податківці вважають, що мають право вимагати пред'явлення всіх документів щодо угоди дарування та перевірку. Послалися на ст. 85 Податкового кодексу.

До речі, як з'ясували «Вести», податки батьки сплатили. «Все зробили відразу ж: під час оформлення дарчої у нотаріуса тут же відрахували 5% у держбюджет», - запевнила нас Лідія, мама хлопчика.

Юристів нападки на дітей уже не дивують. «Держбюджет порожній, податківці намагаються витрусити відрахування, звідки тільки можна. Останнім часом помітно зросла кількість перевірок і причіпок. Людина он машину продала, а вони тут же запитують, чому вона не сплатила податки? І нікого не хвилює, що вона всі податки сплатила, коли її купувала за $30 тис. автосалоні, а тепер продає за $18 тис., і у неї збиток, з якого, як відомо, податки не платять. Але в будь-якому разі, за такими речами треба стежити, і як тільки прийде податкова претензія - оскаржити її в суді. На це законом відводиться 10 днів», - зазначив керівний партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28