Потрібно з'ясувати, хто протягнув нардепа Віталія Грушевського на сцену Майдану. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів український політик Тарас Чорновіл.

Коментуючи скандал, пов'язаний із підкупом депутатів, в якому фігурує відомий український парламентарій Віталій Грушевський, він зазначив таке: «Грушевський - це дійсно колоритна особистість, зав'язана на подібні схеми. І він дуже підходить на цю роль: він непримітний, він не демонструє свої амбіції, тому з такими людьми, як Грушевський, на Банковій більше хотіли працювати».

На думку політика, насамперед необхідно розслідувати, хто провів нардепа Грушевського через Майдан і яким чином він потрапив на сцену.

«Списки складалися й затверджувалися на найвищому рівні, тому хтось з опозиції прийняв рішення, що Грушевський повинен виступати, щоб створити йому гарне реноме. Тобто гра була досить високою, тому ймовірність того, що через нього велися якісь переговори, передавалися гроші, - я в цьому не сумніваюся», - зазначає Чорновіл.

У той же час, на його думку, сума, заявлена в розписці, що спровокувала скандал, занадто мала (в розписці, виявленій у Межигір'ї, йдеться про те, що нардеп Грушевський «взяв для Блавацького Михайла Васильовича 50 тисяч доларів з метою виведення 5-7 депутатів із фракції «Свобода» - Ред.).

«Я припускаю, що це був якийсь аванс, а не остаточна сума, - попередня оплата депутатам, яких треба було висмикувати, заводити їх у більшість, тобто такий варіант цілком реальний», - зазначає політик.

За словами Чорновола, якщо для того, щоб притягнути до відповідальності депутата Грушевського, необхідне рішення Верховної Ради, то щодо Сергія Льовочкіна, якщо там зазначено, що гроші отримані від нього, такого рішення не треба, і йому вже можна було вручати постанову про підозру.

«Якщо згадаємо недавнє інтерв'ю одному з інтернет-ЗМІ Єгора Соболєва, то він згадав, що до нього досить часто зверталися певні люди з проханням вивести за рамки люстрації деяких людей, причому, ймовірно, зверталися «свої» люди, які називають себе політиками Майдану. Треба у Соболєва запитати, хто конкретно просив за Льовочкіна, і було б дуже добре, якби такі дані були оприлюднені», - зазначає Чорновіл.

«Те, що на Льовочкіні ніде клеймо ставити - це всім зрозуміло, але ні Льовочкін, ні Фірташ, ні під які серйозні юридичні санкції не підпадають. Мені здається, що в цій ситуації просто якась беззубість наших правоохоронних органів, по-перше. А по-друге, якщо не буде реальної політичної волі займатися цими людьми, то ніякий закон про люстрацію не допоможе. Тому що для таких людей сьогодні потрібен не закон про люстрацію, а Кримінальний кодекс», - резюмував він.

Нагадаємо, активісти Євромайдану передали журналістам розписку, згідно з якою народний депутат Грушевський узяв гроші на підкуп депутатів із ВО «Свобода». Крім того, на розписці є відмітка з ініціалами «С.Л.». Журналісти «17 каналу» висловлюють припущення, що «С.Л.» - це може бути Сергій Льовочкін. Телеканал стверджує, що проведена судова експертиза підтвердила справжність підпису Грушевського. Порушено кримінальну справу, а інформація про цей інцидент внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом