Бунт відбувається не від голоду, а від почуття несправедливості і безпорадності. Таку думку Forum'у висловив політик, народний депутат України кількох скликань ВРУ Тарас Чорновіл, коментуючи інформацію про плани ухвалити на 2015 рік дуже жорсткий бюджет.

«З одного боку Україна в такій ситуації, що бюджет має бути жорстким. І різати доведеться багато і серйозно. Іншого виходу, крім як серйозне скорочення бюджетних видатків, немає. Але тут є й інший бік медалі», - заявив він.

Чорновіл зазначив, що люди можуть спокійно прийняти серйозні соціальні урізання, якщо можновладці поводитимуть себе відповідно.

«Вже зараз ми бачимо, що, незважаючи на наявність невдоволення людей, яким дійсно дуже важко, жорсткого сплеску бунтів, демонстративних збурень немає. А те, що є, або локальне, або інспіроване. Люди терплять, розуміючи складність ситуації. І готові далі терпіти. Але є ліміт терпіння», - додав він.

Політик зазначив, що соціальні протести можливі, якщо люди опиняться у вкрай складному матеріальному становищі. «Якщо буде стояти питання виживання, то ситуація може змінитися. І тут каталізатор у кожного свій. Для когось це можливість придбати продукти, для когось - неможливість погашати кредити. У певних груп наростають протестні настрої у зв'язку з медичними проблемами», - пояснив він.

«Друга причина - це справедливість і чесність. Люди готові терпіти багато, але й представники влади повинні себе обмежувати. І тут йдеться не про депутатські зарплати. Поява будь-якого викриття схем - перекреслить готовність людей терпіти», - попередив Чорновіл.

Також він додав, що наприклад, детонатором може стати справа, як наприклад, витрати на закупівлю південно-африканського вугілля. «Ця справа вже нібито минулого уряду. Продан уже не міністр. Будуть арешти. І все може заспокоїтися. Але якщо з'явиться нове викриття, виявиться, що влада нагріла руки на якихось проектах, то протести будуть вже не локальними. Тут усе зводиться до корупції. Також потрібно вирішувати проблеми на місцях, де чиновники продовжують відверто брати хабарі. Бунт відбувається не від голоду, а від почуття несправедливості і безпорадності», - підсумував Чорновіл.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33