Тарифи на житлово-комунальні послуги вже зросли на 40-60%, а з листопада поточного року українці почнуть отримувати нові платіжки за опалення, і вже тоді в середньому одна сім'я за місяць буде платити від 600 до 1000 гривень за послуги ЖКГ. Таку думку висловив економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Водночас експерт вважає, що це не межа зростання цін на комунальні послуги. За його словами, експерти Міжнародного валютного фонду закликають до 2018 року підняти тарифи на ЖКГ в Україні до рівня тарифів у країнах Євросоюзу. Україна зробила європейський вибір, тому і повинна платити по-європейськи за комунальні послуги.

Експерт також повідомив, що вже зараз в Україні накопичилися величезні борги з оплати комунальних послуг за попередні періоди. Зокрема, згідно зі статистичними даними, на 1 вересня 2014 року загальний борг українців за оплату послуг ЖКГ склав близько 11 мільярдів гривень.

«І ніхто не зможе відповісти, коли цей борг буде погашений. Може, тому МВФ вимагає від уряду України негайно розпочати арештовувати та конфісковувати квартири злісних боржників, щоб стимулювати інших боржників схаменутися і почати платити за боргами», - пояснив Охріменко, повідомляє «Корреспондент.net».

При цьому, за його словами, МВФ та Міністерство соціальної політики України заявляє, що в Україні зростання тарифів на ЖКГ буде компенсоване програмою субсидій, яка покликана компенсувати частину платежів населенню. Зі слів представників уряду України, близько 15% сімей, або точніше власників квартир, можуть отримати компенсацію за тарифи ЖКГ.

При цьому, згідно зі статистичними даними, на 1 вересня поточного року тільки 2,8% сімей в Україні отримують субсидії на компенсацію тарифів ЖКГ. При цьому близько 80% всіх,  хто отримує субсидії, це, як правило, самотні пенсіонери.

«Це цілком логічно. Дуже часто самотні пенсіонери в Україні мають низький дохід і невелику пенсію. Але що робити матерям з маленькими дітьми або багатодітним сім'ям, - вони з точки зору соціальної служби не є соціально незахищеними і їм не призначено субсидію. Та й сама субсидія, яка призначається, навряд чи здатна компенсувати зростання тарифів ЖКГ. За серпень-місяць 2014 року, середній розмір субсидії становив 75 грн на одну сім'ю», - пояснив Охріменко.

Але ця сума, за словами експерта, реально компенсувати зростання тарифів ЖКГ не здатна.

У разі якщо взимку сума компенсації і зросте до 100 гривень, все одно середньостатистична сім'я не зможе оплатити «комуналку».

«Але якби дійсно ця компенсація працювала. А то бюджет, як завжди, не має грошей. В результаті підприємства ЖКГ недоотримують гроші, які вони повинні отримати як компенсацію за ту суму, яку не доплачує населення», - додав експерт.

Нагадаємо, в цілому по Україні тарифи на гарячу воду зростуть на 50%, а опалення, враховуючи, що за нього будуть платити тільки під час опалювального сезону, подорожчає в 2,8 рази.

Водночас Верховна Рада ухвалила закон, яким буде контролювати дотримання законів у сфері державного регулювання природних монополій та суміжних ринків за енерго-, газо-, тепло - і водопостачання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом