Мінський протокол дозволив звільнити полонених, ухвалити закони про амністію та особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Луганської та Донецької областей, а головне - зупинити кровопролиття на Донбасі, вважає лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Громадський діяч упевнений, що перемир'я, яке встановилося в Україні після 5 вересня, має всі шанси перерости в міцний і постійний мир. «Мінський протокол, як би не критикували його представники «партії війни», дозволив звільнити полонених, ухвалити закони про амністію та особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Луганської та Донецької областей, а головне - зупинити кровопролиття на Донбасі. Однак домовленості 5 вересня стали лише першим кроком на шляху відновлення миру в Україні. Наступний крок - Мінський меморандум, що передбачає конкретні зобов'язання, які повинні виконати протиборчі сторони для врегулювання конфлікту», - написав Медведчук у своєму блозі.

Як відомо, у меморандумі визначено межі 30-кілометрової зони припинення застосування зброї (зони безпеки); перераховано артилерійські системи, які потрібно відвести від лінії зіткнення сторін; зазначено район, в якому заборонено розміщувати важке озброєння та військову техніку; передбачено заборону на польоти бойової авіації, а також передбачено зняти раніше встановлені мінно-вибухові інженерні загородження.

«Мінські домовленості, досягнуті 19 вересня, свідчать про те, що сторони готові йти на компроміс, шукати шляхи мирного вирішення конфлікту. Це очевидний факт для всіх, хто хоче миру та спокою і в східному регіоні, і по всій Україні. На жаль, у політикумі досі нерідко переважає мілітаристський настрій: для політичних сил, які намагаються зберегти владу і уникнути відповідальності перед народом, саме військова риторика стала основою передвиборної кампанії», - підкреслив Медведчук.

Він упевнений, що громадськість має зупинити «яструбів війни», не допустити конфронтації і нового витка протистояння, адже за даними ООН на 21 вересня, з початку АТО на Донбасі загинуло 3543 людини. «Цих жертв можна було б уникнути, якщо би червневе перемир'я не було припинено. Українському народові довелося дорого заплатити за помилки політиків, але він витягнув уроки з недавніх подій і сьогодні намагається зробити все можливе й неможливе, щоб Україна знову стала мирною і стабільною країною», - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом