Ситуація, за якої офіційний курс утримується на штучно низькому рівні, а реальні операції з валютою йдуть на непідконтрольному Нацбанку чорному ринку за реальним курсом, влаштовує нинішнє керівництво НБУ, вважає економічний експерт Олександр Охріменко. Про це він пише в авторській колонці на сайті «Коментарі».

За офіційною звітністю Нацбанк виконує свою роботу, адже офіційний курс стабільний, хоча заради цього нинішнє керівництво НБУ йде на різноманітні маніпуляції на ринку, підганяючи ситуацію під потрібний результат, зазначає експерт. А громадяни, згідно з тим же звітом, все менше купують валюту. Адже банки чесно звітують, що продажів доларів і євро немає, а чорні міняйли, через яких і нині йдуть всі потоки, не зобов'язані звітувати про свої операції. Одночасно виконуються вимоги МВФ щодо лібералізації валютного ринку. А контролерам Нацбанку буде зайвий привід поповнити свої кишені, якщо вони помітять якісь порушення.

Охріменко вважає, що і нинішній глава НБУ Валерія Гонтарєва, і Степан Кубів, який займав цей пост до неї, воліють регулювати валютний ринок виключно адміністративними методами, і в цьому відмінність їхньої політики від політики Сергія Арбузова та Ігоря Соркіна, які керували Нацбанком у 2011-2013 роках. Попередня команда поєднувала ринкові методи, зокрема, проведення банківських інтервенцій на ринку, з деякими адміністративними обмеженнями, які доповнювалися роботою щодо підвищення привабливості гривні в очах українців. І це дозволяло Арбузову і Соркіну утримувати курс постійним.

Кубів ж з Гонтарєвою, які змушені демонструвати «гнучку валютую політику», в реальності обклали операції з валютою величезним числом обмежень, фактично зробивши безглуздим операції за офіційним курсом, каже Олександр Охрименко. Однак це не тільки не допомогло загальмувати девальвацію гривні, але й призвело до створення процвітаючого чорного ринку, якого не існувало ще рік тому.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом