Міністр фінансів України Олександр Шлапак вважає, що якщо бойові дії на сході припиняться зараз, то є всі шанси швидко відновити Донбас. Про це, як повідомляє прес-служба Мінфіну, він заявив в ефірі телеканалу «Україна».

За його словами, за умови припинення вогню є всі шанси відновити Донбас. «Якщо все зупиниться на тому, що є зараз, я сподіваюся, що ми впораємося з цим завданням», - сказав він.

Коментуючи ініціативу створення спецфонду для збору коштів на відновлення регіону, Шлапак пояснив, що контролювати надходження і витрати буде просто: «Я думаю, ми запросимо до наглядової ради фонду авторитетних людей з самого Донбасу, які будуть контролювати, як витрачаються ці гроші. А пенсії, заробітні плати, ми будемо платити, як і платимо сьогодні. На жаль, не на Донбасі, там є проблеми».

Говорячи про пропозицію прем'єр-міністра Арсенія Яценюка залучити заможних українців та світових «донорів» до відновлення Донбасу, Шлапак вважає, що навряд чи багатих бізнесменів можна до цього зобов'язати, однак донецькі підприємці повинні допомогти. «Я відчуваю, що відповідальні представники бізнесу, і в першу чергу бізнесу Донбасу, обов'язково допоможуть», - сказав міністр.

Крім того, за його словами, зараз ще рано говорити про податки, які будуть стягуватися зі східних територій, де на даний момент триває АТО. Він підкреслив, що ці області є дотаційними.

«Я б дуже хотів, щоб особлива частина Донбасу платила так само, як платить і вся Україна. Ми всі однакові, і платити треба, як годиться. Я хочу тільки нагадати, що на сьогоднішній день Донбас є дотаційним. А тому краще нам сісти і домовитися, яким чином ми будемо платити з бюджету ці поточні витрати для донеччан і луганчан».

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує створити фонд допомоги для відновлення Донбасу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом